Nå får boligeierne i Oslo vite hva de skal betale i eiendomsskatt

Oslo innfører nå eiendomsskatt på boliger. Bildet viser en bygård i Welhavens gate ved Holbergs plass. FOTO: Kent Øksnes

I løpet av de nærmeste dagene får eierne av nesten 55.800 boliger i Oslo beskjed hva de må betale i eiendomsskatt. Gjennomsnittskatten per eiendom som betaler skatt er på 4781 kroner.

I går la finansbyråd Robert Steen frem statistikk over den nye eiendomsskatten i Oslo. Den viser blant annet at kun 22 prosent av boligene i Oslo blir skatteobjekter, noe som skyldes det høye bunnfradraget på fire millioner kroner.

Av de totalt 266 millioner kroner som kommunen regner med å få inn årlig, vil 80 prosent av dette komme fra 42.000 boligeiere i bydelene Vestre Aker (61,4 millioner), Frogner (51,3 millioner), Nordre Aker (39,0 millioner), Nordstrand (32,3 millioner) og Ullern (30,8).

Boligeierne i de resterende 12 bydelene slipper dermed unna med en samlet skatteregning på 53 millioner kroner.

– Jeg er betrygget over at alle bydeler betaler eiendomsskatt. For det er påstått før at det vil være hele bydeler som vil være fritatt for eiendomsskatt. Det er ikke tilfelle, sier Robert Steen til Dagens Næringsliv.

Les også: Dette kan få fastrentene på boliglån til å stige fra høsten av

Får fradrag for utleiedelen

Det som er spesielt med eiendomsskatten i Oslo, sammenlignet med andre kommuner i Norge, er det høye bunnfradraget og den spesielle utformingen av fradraget for ekstra boenhet.

Hvis du har en utleiedel får du nemlig et ekstra bunnfradrag. Det beregnes ut fra hvor mye den utgjør av totalarealet.

Selv om fristen for å melde inn det er gått ut, bekrefter Steen overfor DN at de vil gjøre alt de kan for at du får dette rettmessige fradraget hvis du etteranmelder utleiedelen nå.

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente