Mange pusser opp: Dette bør du ikke gjøre selv!

frende Oppussing kan bli en dyr affære. Foto: Frende forsikring.

1 av 3 nordmenn har pusset opp hjemme siden pandemien startet. – Mange gjør arbeid som skal utføres av fagfolk. Det sier bygningsekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Hold deg unna dette

Tallene kommer fra undersøkelser Norstat har gjort for forsikringsselskapet i løpet av pandemien. 23 prosent har gjort elektrisk arbeid hjemme, mens 20 prosent har gjort enkelt rørleggerarbeid.

– Det er ikke greit. Hold deg unna elektrisk arbeid og VVS. Det skal utføres av autoriserte fagfolk og er ikke noe du kan gjøre på hobbybasis. Gjør du feil, kan det bli katastrofalt, sier Øren i Frende.

De vanligste feilene

Taklamper, downlights, varmekabler eller varmtvannstank er typiske ting folk knoter med på egenhånd. Forsikringseksperten advarer.

– Hvis det fører til skade på ditt eget eller andres elektriske anlegg kan noen i verste fall miste livet. Det kan også føre til brann og avkortning på forsikringen din hvis arbeidet er gjort feil. Husk at strøm er usynlig og gjør det vanskelig å oppdage potensielle farer, sier Øren.

Det meste av vedlikeholdsarbeid kan du imidlertid gjøre selv, uten frykt for å gjøre noe ulovlig.

– Generelt heier vi på at nordmenn har brukt penger på oppgraderinger i hus, hytte og hage. Solid vedlikehold er viktig og gjør at du er godt rustet mot vær, slitasje og andre vanlige skader, sier Øystein Øren.

Færre, men dyrere skader

I 2021 ble det meldt inn drøyt 450 000 store og små erstatningstilfeller på privatboliger og innbo i Norge. Det er en nedgang på fem prosent siden 2020. Tallene kommer fra Finans Norge.

– Det er gledelig med en nedgang i antallet skader og det er innbrudd og tyverier som har den største nedgangen. Forklaringen er at vi var mer hjemme under pandemien, samtidig som stengte grenser gjorde det vanskeligere å omsette tyvgods, sier Øystein Øren.

Totalkostnaden for skader på boliger og innbo økte likevel i fjor. Over 9,3 milliarder kroner ble betalt ut fra norske forsikringsselskap. Det var en økning på nesten syv prosent fra året før.

– Blant annet vannledning- og brannskader hadde en økning. Dette er dyre skadetyper som bidro til å trekke kostnadene opp, selv om det var færre skader i fjor, sier Øren i Frende Forsikring.

Her bor de ivrigste oppusserne:

Så mange prosent i ulike fylker har brukt penger på oppussing hjemme siden pandemien startet.

 1. Vestfold og Telemark – 40 prosent
 2. Rogaland – 38 prosent
 3. Viken – 38 prosent
 4. Møre og Romsdal – 37 prosent
 5. Trøndelag – 36 prosent
 6. Innlandet – 35 prosent
 7. Agder – 32 prosent
 8. Troms og Finnmark – 32 prosent
 9. Oslo – 31 prosent
 10. Vestland – 30 prosent
 11. Nordland – 28 prosent

TIPS: Dette kan du gjøre selv:

 • Bytte deksler på kontakter og brytere hvis de er ødelagt
 • Sette på støpsler
 • Henge opp lamper hvis de har støpsel eller kobles med en såkalt sukkerbit
 • Henge opp panelovner
 • Installere vaskemaskin
 • Det aller meste av vedlikeholdsarbeid