Ikke gå i fargefella!

byggmax Vi pusser opp som aldri før, men du kan fort gå i malefella. Foto: Byggmax.

Nordmenn maler som aldri før, og de gjør det selv. Byggmax rapporterer 80 prosent vekst på maling siden 2019. Et malingsstrøk er en rimelig måte å fornye hjemmet på, men ikke glem dette når du velger farge på malingen.

– Til tross for lavkonjunktur så merker vi pågang i butikkene på maling. Å male er et relativt enkelt og rimelig prosjekt for å heve standarden på et rom. Et malingsstrøk kan gjøre stor forskjell på hvordan du har det hjemme samtidig som det ikke behøver å koste så mye, og det er fint i en tid hvor husholdningene ønsker å spare litt, sier Norgessjef for Byggmax, Niklas Hamberg.

Byggmax har vokst kraftig på maling de siste årene. De siste par årene har det blitt mulig å blande egne farger i alle butikkene, men veksten kommer ikke bare fra markedsandeler, nordmenn maler nemlig mer nå enn tidligere.

– Vi har gjennom det siste tiåret sett en klar utvikling i markedet – nordmenn maler mer. Vi synes det også er gøy å se at folk kommer tilbake til oss for å male et rom til. At vi fikk inn Butinox maling for et par år siden har også bidratt til økningen i salget, forteller Hamberg.

Likevel vil ikke Byggmax si noen om fargetrender og hvilken farge du skal velge. De vil derimot gjerne hjelpe deg å velge den fargen du faktisk ønsker deg.

– Byggmax vet at alle hjemmefiksere har sin egen smak. Det er jo noe av det som er så fint med hjemmefiksing, at du kan få det nøyaktig som du selv vil. Derfor går heller ikke vi i Byggmax ut med så mange fargeanbefalinger. Med mindre du maler for andre, som ved salg. Skal du selge anbefaler vi å bruke nøytrale farger, og gjerne lyse jordfarger. Derimot har vi noen fargetips til hva som er viktig å tenke på når du skal velge din egen farge til hjemmet ditt, konstaterer Hamberg.

Fem tips mot fargefella:

Farger blir mer intense på store flater – test fargen før du kjøper inn til hele veggen.

Alle farger ser mer intense ut på veggen enn i fargekartet. En hvitfarge med et nesten usynlig hint av rosa kan plutselig se ut som soverommet til Barbie når du får fargen opp på hele veggen. Test derfor alltid fargen i et litt større format på veggen før du tar ditt endelige valg.

Tenk over glans og sollys – jo mer glans jo mer endres fargen etter lyset.

Glans og sollys påvirker fargen. Maling med høyere glansgrad plukker opp mer utelys og skifter farge gjennom dagen, være seg været eller solnedgangen. Naturlig dagslys kan også fremheve fargen på annet vis enn kunstig belysning på kvelden. Test også dette når du tar med deg en fargeprøve hjem. Matt maling er populært for tiden, men ikke glem at det kan være vakkert med et skifte gjennom dagen.

Fargen endrer seg faktisk etter hvert som malingen tørker.

Fargen endrer seg noe etter hvert som når malingen tørker ordentlig. Akrylmaling er overmalbar etter 2 timer, men ikke ferdig herdet før etter 4 uker.

Tenk på langsiktig vedlikehold.

Noen typer maling holder fargen dårligere over tid, og noen kan kreve hyppigere vedlikehold og vasking enn andre.

Glem ikke taket!

Mange maler taket hvitt, mest for at det skal reflektere lys og bli et lysere rom. Men hvit himling kan også virke trykkende som et lokk på rommet, og få takhøyden til å virke lavere. Slå deg løs og velg farge for taket også, den kan godt være lik veggen.