Hva følger med boligen når du selger den?

Forbrukerrådgiver Carsten H. Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund skriver at det tydelig bør avklares hva som følger med av innbo og løsøre før salg av bolig. ILLUSTRASJONSFOTO: Pixabay

Når du selger en bolig skal det følge med en del «naturlig» innbo. Loven stiller noen krav, og som selger har du stor valgfrihet. Sørg bare for å være tydelig!

Skrevet av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). NB: Dette innlegget ble først publisert på NEF’s nettsider.

Loven sier at eiendommer skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen (Avhendingsloven § 3-5).

Forbrukerrådgiver Carsten H. Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund. FOTO: CF-Wesenberg/ Kolonihaven

Forbrukerrådgiver Carsten H. Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund. FOTO: CF-Wesenberg/ Kolonihaven

Loven ramser også opp typiske tilfeller som fastmonterte elektriske apparater, innebygde kjøkkenmaskiner og andre innebygde ting.

Les også: Slik velger du eiendomsmegler

I tillegg skal eiendommen også ha det som må være i en bolig etter lov og forskrift – for eksempel røykvarsler eller brannslukningsapparat.

Men loven omtaler ikke alt – og loven slår også fast at partene kan avtale det de ønsker.

Følg «listen», eller gjør unntak!

For å hjelpe boligselgere og boligkjøpere på vei, har eiendomsmeglerorganisasjonene laget en egen anbefalt liste over løsøre og tilbehør som bør følge med eiendommen hvis ikke selger ønsker noe annet.

Men pass på å være klar hvis du skal selge: Et typisk stridsspørsmål er hvitevarer på kjøkkenet. Listen tar som utgangspunkt at «hvitevarer på kjøkkenet følger med». Mange ønsker å selge boligen med bare integrerte hvitevarer.

Det er greit nok – men da må selgerne være tydelige i markedsføringen.

Les også: Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Listen ser du under, men først noen råd til deg som selger:

Råd til selger:

Ta bort gjenstanden: Har du for eksempel har noen gardinstenger som er kjøpt i basaren i Marrakech, og gjerne vil ha de med til neste bolig: Ta de ned før fotografering og visning!

Vær tydelig: Hvis gjenstanden er i boligen på visning, må du skrive klart og tydelig i prospektet hva som følger med og ikke følger med.

Velger dere å ikke ta utgangspunkt i listen, si fra klart og tydelig i markedsføringen, dobbeltsjekk informasjonen som lages av eiendomsmegleren at dette er tydelig!

Kontakt forbrukerrådgiveren! Hvis du lurer på noe knyttet til ansvaret som boligselger, kan du ringe Forbrukerrådgiveren på telefon 4000 01 02 for gratis rådgivning om regelverket. Les mer om forbrukerrådgiveren for bolighandelen her!


 

Løsøre og tilbehør

Gjelder fra februar 2012.

Listen over løsøre og tilbehør som skal følge med eiendommen ved salg når annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt:

1. HVITEVARER som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger likevel ikke

2. HELDEKNINGSTEPPER, uansett festemåte

3. VARMEKILDER, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke

Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med

4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner
(dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med

5. BADEROMSINNREDNING: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap

6. SPEILFLISER, uansett festemåte

7. GARDEROBESKAP, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger

8. KJØKKENINNREDNING medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy

9. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner

10. AVTREKKSVIFTER av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg

11. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange

12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «»spotlights»», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med

13. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)

14. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse

15. POSTKASSE

16. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende

17. FLAGGSTANG og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende

18. OLJE-/PARAFINFAT: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato

19. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis

20. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende der dette er påbudt

21. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

 

Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge (tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening), og Eiendomsadvokatenes servicekontor.