Høye strømpriser: Halvparten tørker klær på stativ for å spare penger!

tørke klær Klestørik, illustrasjosnbilde. Foto: Pixabay.

I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 53 prosent at de tørker klær innendørs på stativ fremfor å bruke tørketrommel på grunn av de høye strømprisene.

– Det er ingenting galt i å tørke klær inne, og vi har stor forståelse for at folk forsøker å spare penger der de kan, men husk at fukt som ikke luftes skikkelig ut vil sette seg i vegger og tak, paneler og gulvtepper, noe som igjen vil kunne føre til muggsopp. Får du det i hus vil det påvirke inneklimaet veldig negativt, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Forventer flere fuktskader

I spørreundersøkelsen, som er foretatt av YouGov i september, er det flere kvinner (58%) enn menn (47%) som svarer at de tørker klærne på stativ innendørs. Geografisk er det høyest andel i Agder med 62 prosent, og lavest andel i Nordland med 36 prosent.

– Vi har hvert år en rekke skadesaker som har sitt utspring i fukt og muggsopp, og vi må nesten forvente at dette kommer til å øke i omfang når så mange sier at de ikke tar seg råd til å bruke tørketrommel lenger. Samtidig er det dokumentert at dårlig inneklima kan forverre plager hos de med luftveisinfeksjon, astma eller allergi, så vår anbefaling er å tørke klærne i et rom med avtrekk, og sørge for skikkelig utlufting to ganger daglig, sier Brandeggen.

5 kjappe råd for godt inneklima uten bruk av tørketrommel:

  • Tørk helst klærne ute under tak hvis du har mulighet, men må du tørke inne bør det være på et bad eller rom med avtrekksvifte, eller et rom med ekstra gode muligheter for utlufting.
  • Luft ut, gjerne to ganger daglig i 10 minutter. Det holder ikke å åpne ett vindu, du må åpne vinduer i alle ender av huset for skikkelig gjennomtrekk. Det er viktig for å fjerne fukt.
  • Ikke skru av varme i rom du ikke bruker. Da vil overflatene der kunne bli kalde og skape kondens i kombinasjon med fukt, noe som igjen kan føre til mugg.
  • Unngå å ha store møbler direkte opp mot kalde yttervegger. Der kald og varm luft møtes kan det dannes kondens som etter hvert kan utvikle seg til muggsopp.
  • Sov med åpent vindu, eventuelt hold døren til soverommet åpen om natten. Kroppen avgir mye fukt når vi sover, og på den måten fordeles fukten på flere rom.