Her skal Vinmonopolet åpne nye butikker i 2022

Vinmonopolet skal åpne minst syv nye butikker i 2022. Bildet viser Vinmonopolet på Kuben i Hønefoss. Foto: SSU/ Wikimedia commons

Vinmonopolets styre vedtok denne uken fire nye steder for butikketablering. I tillegg er det tidligere vedtatt å åpne syv andre steder, hvorav trolig minst tre lar seg åpne i 2022.

I løpet av neste år ønsker Vinmonopolet å åpne butikker på disse stedene, forutsatt at de finner egnede lokaler i den enkelte kommune:

  • Ranemsletta i Overhalla i Trøndelag
  • Strindheim/Leangen i Trondheim i Trøndelag
  • Bjørkheim i Samnanger i Vestland
  • Gimsøy i Skien i Vestfold og Telemark
Saken fortsetter etter annonsen:


De syv butikkene vedtatt tidligere vil bli lokalisert i:

  • Alti Futura Senter i Kristiansund. Åpner i mars 2022
  • Noresund i Krødsherad i Viken. Åpner trolig i april 2022
  • Tasta Senter i Stavanger. Åpner våren 2022
  • Oslo, Sand i Nord-Odal i Innlandet, Bergen og Råde i Viken er også tildelt pol, men i disse fire kommunene leter Vinmonopolet fortsatt etter relevante lokaler, og en åpning i 2023 virker dermed mer realistisk for disse tre kommunene.

Les også: Statsbudsjettet for 2022: Dette er Støre-regjeringens endringer

Derfor velges Overhalla, Samnanger, Trondheim og Skien

Vinmonopolet begrunner sine valg med følgende:

«Overhalla i Trøndelag er en tradisjonsrik landbruks-, skogbruks- og fiskerikommune som i dag står på flere ben; særlig innen industri og lakseturisme. Kommunesenteret Ranemsletta utvikles stadig og har et levende handelsmiljø med en imponerende bredde i tilbudet.»

«Bjørkheim i Samnanger i Vestland ligger drøyt 40 kilometer øst for Bergen, på vei mot Hardanger og hyttefeltet på Kvamskogen. Bjørkheim er det naturlige handelsstedet for Samnangers innbyggere og de nærmere 6000 bilistene som daglig passerer stedet. Bjørkheim utvikles raskt og er derfor et naturlig etableringssted for Vinmonopolet.»

«Området Strindheim/Leangen i Trondheim er i dag gjenstand for massiv utbygging, en bydelsutvikling som i norsk sammenheng trolig bare kan sammenlignes med Bjørvika i Oslo og Fornebu i Bærum. Ikke bare er det mange innbyggere og mye handel i området, her finnes også pulserende knutepunkt.»

«Området Gimsøy i Skien ligger noen kilometer sør for sentrum og vil være en naturlig plassering av Vinmonopolets andre butikk i kommunen. Området ligger sentralt i Grenland, har god infrastruktur, mange innbyggere og mye handel.»

Les også: Systembolaget starter nå med selvbetjeningskasser. Vinmonopolet har testet det ut i 1,5 år

Har åpnet over 200 pol de siste 20 årene

Ved utgangen av 2021 har Vinmonopolet 339 butikker i drift.

94,8 prosent av befolkningen bor i kommuner med eget Vinmonopol, mens 97,8 prosent av befolkningen bor i en kommune med pol eller nærmere enn 30 kilometer fra nærmeste Vinmonopol.

– Vi har åpnet godt over 200 pol de siste 20 årene. Selv om vi har innfridd målsettingen om at 97 prosent av landets befolkning skal bo i en kommune med pol eller mindre enn 30 km fra nærmeste pol, skal vi fortsette å åpne nye butikker i årene som kommer, når blant annet bosettingsmønster, turisme og handel på stedet tilsier det, sier kjededirektør Linda Frid Andresen til egne nettsider.

– At alle butikker skal dekke egne kostnader vil gjelde som før. Det er stadig mer krevende å finne steder for lønnsom etablering av nye butikker. Derfor er vi godt fornøyd med at styret kunne vedta fire nye steder som vi håper å åpne raskest mulig neste år. Disse etableringene vil bidra til å bedre tilgjengeligheten i distriktene ytterligere, legger hun til.

Etablering av de nye butikkene er basert på en samlet vurdering av geografisk dekning og kravet til lønnsom drift av butikkene.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Her er 14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din i 2021

Nå blir det flere pantbare vin- og brennevinsflasker på Vinmonopolet

Du kan gå personlig konkurs av å sitte i borettslagsstyret

Ny studie: Disse bredbåndsleverandørene har de mest fornøyde kundene

Disse bankene har høyest kundetilfredshet