Etter 30. mai kan du ikke lenger bruke disse sedlene

Disse 100- og 200-lappene blir ugyldige fra 31. mai 2018. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Forbrukerrådet

Nå er det kun få dager igjen til de gamle 100- og 200-kronesedlene utgår. Norges Bank anbefaler at du bruker opp gamle sedler eller setter dem inn på bankkonto før 31. mai.

Nå er det snart ett år siden de nye 100- og 200-kronesedlene ble satt i sirkulasjon, og utgående sedler er kun gyldige i ett år etter at de nye ble lansert.

– Utgående sedler er gyldige i ett år etter at de nye er lansert. Den nye 100- og 200-kroneseddelen ble lansert 31. mai 2017, noe som betyr at 100- og 200-kroneseddelen i den utgående serien er gyldige fram til 31. mai 2018, skrev kommunikasjonsrådgiver Bård Ove Molberg i Norges Bank i en epost til Pengenytt i fjor.

På spørsmål om sedlene blir null verdt etter 30. mai, svarte Moberg følgende:

– Utgåtte sedler kan veksles inn gebyrfritt hos Norges Bank i ti år etter det. Etter denne datoen får du også vekslet dem inn, men da mot et gebyr som for tiden er på 250 kroner.

Selv om Norges Bank er den eneste institusjonen som er pliktig til å ta i mot de utgåtte sedlene etter 30. mai, vil det trolig være flere banker og utsalgssteder som vil akseptere dem en stund etterpå.

En uke før fristen er det fortsatt 100- og 200-lapper til en verdi på nesten 2,6 milliarder kroner i bruk, ifølge tall fra Norges Bank

Det tilsvarer i gjennomsnitt rundt 500 kroner per nordmann.

Les også: Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

Hvordan veksle inn ugyldige sedler?

Dersom du ikke rekker fristen i neste uke, har du to sikre alternativer.

Du kan enten veksle inn utgåtte sedler til nye sedler ved å henvende deg til et av depotene til Norges Bank. I tillegg til Norges Bank hovedkontor i Oslo, finnes det sentralbankdepoter i Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Det andre alternativet, som uansett gjelder for beløp over 10.000 kroner, går ut på å sette inn pengene på en bankkonto. 

Da må du først fylle ut et skjema, som du så sender inn til Norges Bank sammen med sedlene.

Slik går du frem:

 1. Du må først fylle ut skjema for veksling av ugyldige sedler og mynter. Utbetaling fra Norges Bank skjer kun til bankkonto.
 2. I punkt 1 i skjemaet er det navnet på eier av pengene som skal fylles ut. Kontoinnehaver skal være den samme som eier.
 3. Dersom vekslingsbeløpet skal overføres til utenlandsk konto, må IBAN og SWIFT-kode (BIC) opplyses.
 4. For beløp på 10.000 kroner eller høyere, skal kopi av gyldig legitimasjon (pass, førerkort eller bankkort med bilde) vedlegges.
 5. I punkt 2 i skjemaet skal antall ugyldige sedler og mynter som ønskes vekslet, spesifiseres. Totalbeløp i kroner skal også fylles inn.
 6. I punkt 3 i skjemaet skal det opplyses om hvorfor de ugyldige sedlene ikke ble vekslet inn tidligere.
 7. Gjelder vekslingen arveoppgjør, skal skifterettspapirer vedlegges som dokumentasjon sammen med skjemaet.
 8. Punkt 5 i skjemaet (kvittering) fylles ut av Norges Bank dersom skjemaet og penger leveres ved Norges Banks hovedkontor i Oslo.
 9. Ferdig utfylt skjema med pengene og eventuelle vedlegg sendes per post som verdibrev til Norges Bank (Norges Bank Kontante betalingsmidler, Postboks 1179, Sentrum, 0107 Oslo) eller leveres i resepsjonen ved hovedkontoret i Oslo (Bankplassen 2).
 10. Norges Bank forholder seg retten til å innhente ytterligere opplysninger, i henhold til hvitvaskingsloven eller andre relevante bestemmelser.
 11. Vekslingsbeløpet (fratrukket eventuelt saksbehandlingsgebyr) utbetales til oppgitt konto, normalt innen to uker.

Kilde: Norges Bank

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Pengeforfalskere utnytter at vi ikke kjenner de nye sedlene godt nok

Hvor trygt er egentlig kontaktløs betaling?

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Hvorfor lurer banken på om jeg tar ut store kontantbeløp eller har utenlandske venner?

Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner