Er kryptovaluta fremtiden?

kryptovaluta Kryptovaluta. Foto: Pixabay.

Kryptovaluta er et emne mange innen finans snakker om og media har mange artikler om emnet. Men navnet på fenomenet – kryptovaluta – skremmer kanskje den vanlige mannen i gata fra å interessere eller involvere seg. Som med vanlig valuta som norske kroner og amerikanske dollar er det også mange ulike former for kryptovaluta. Den ledende er nok likevel Bitcoin.

Bitcoin er en form for digital valuta bygget på en idé formulert av Satoshi Nakamoto i oktober 2008, og bitcoin ble utviklet i et desentralisert nettverk fri fra sentralbank fra januar 2009. Navnet refererer til åpen kildekode-programvaren der et peer-to-peer-nettverk kan handle med bitcoin uten tredjepart, ifølge Wikipedia.

Den økende populariteten til Bitcoin har gitt en eventyrlig vekst for alle som har kjøpt eller investert i Bitcoin. Det var november sist år som markerte rekordprisen for Bitcoin. Da var en Bitcoin verdt over 68,000 dollar, og møtte dermed sin høyeste pris noensinne. De siste ukene har kryptovalutaen falt til under 40,000 dollar, noe den ikke har vært nede på siden september, opplyser Ranaposten.

Det er altså likevel svingninger i verdien av Bitcoin, og mange småsparere har kanskje ikke is i magen for å begi seg ut på sparing eller investering i Bitcoin eller andre former for kryptovaluta. Men det er likevel mange som viser interesse og investere i kryptovaluta.

Den økende interessen har resultert i et økende antall nordmenn som har satt pengene sine i Bitcoin. 8723 personer rapportere i 2019 at de eide kryptovaluta, i 2020 økte antallet personer til 13 846, ifølge Skatteetaten. Men er kryptovaluta skattefritt? Ikke ifølge Skatteetaten.

Verdier for titalls milliarder kroner i kryptovaluta oppgis ikke til beskatning. Skatteetaten styrker nå ekspertgruppen som jobber med kryptovaluta for å veilede og kontrollere mer.

– Nye tall viser at det fremdeles er mange som ikke rapporterer kryptovaluta i skattemeldingen. Vi følger derfor opp i 2022 med skjerpet innsats både på veiledning og kontroll, sier divisjonsdirektør i Skatteetaten Odd Woxholt, opplyser Bodøposten.

Skatteetaten har identifisert mellom 60 000 og 70 000 eiere av kryptovaluta. Det reelle tallet i Norge anslås å være rundt 300 000 personer, ifølge avisen.

Skatteetaten har en egen ekspertgruppe som arbeider målrettet med kryptovaluta. Gruppen blir nå oppbemannet. Oppgaven blir å øke etterlevelsen blant dem som eier ulike former for kryptoverdier.

– Mye av gapet skyldes trolig at en del kryptoeiere ikke har satt seg godt nok inn i regelverket rundt skatt på kryptovaluta. Vår erfaring er at de fleste ønsker å følge lover og regler, og vi ønsker å hjelpe dem som investerer i krypto til å gjøre det riktig, sier Woxholt til Bodøposten.

Man må tydeligvis skatte for kryptovaluta investeringer og fortjeneste. Men kryptovaluta tilbyr noe andre former for valuta ikke kan tilby, nemlig verdiøkning. Derfor vil nok interessen for Bitcoin og andre lignende valutaer øke, selv om man må skatte for verdien og verdiøkningen.