Antall konkurser siste år nærmer seg rekord fra finanskrisen

Det har vært en sterk økning i antall konkurser de siste månedene. Dette på tross av at økonomien går bra. Foto: Bisnode

6426 bedrifter har gått overende de siste 12 månedene. Det er kun 23 færre enn i rekordåret 2009. Økt netthandel og automatisering av tjenester har mye av skylden.

Hittil i år har det vært 3864 konkurser og tvangsavviklinger av selskaper, ifølge data- og analyseselskapet Bisnode.

Det er en økning på 8,6 prosent fra juli i fjor.

Selv i feriemåneden juli gikk 305 virksomheter overende.

6426 selskaper har gått overende i løpet av de siste 12 månedene. – Det nærmer seg stygt rekorden etter finanskrisen i 2009, hvor 6449 selskaper gikk over ende, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

– I feriemåneden er det ikke de helt store utslagene, men tallene viser at det fortsatt kan gå mot flere konkurser i 2018 enn i rekordåret 2009, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

I løpet av de 12 siste månedene har 4851 bedrifter blitt slått konkurs og 1575 bedrifter blitt tvangsoppløst.

Til sammen utgjør det hele 6426 bedrifter som har gått overende på ett år.

– Det nærmer seg stygt rekorden etter finanskrisen i 2009, hvor 6449 selskaper gikk overende, sier Ruud.

Les også: Nå blir det 16.000 kroner i «vrakpant» på over 400.000 biler med grønne skilter

Vanskelig å forklare

Ruud mener det er vanskelig å forstå seg på den store økningen i konkurser:

– Når vi kan tangere rekorden som ble satt etter finanskrisen skulle man tro at det sto dårlig til med norsk økonomi og næringsliv. Det stemmer ikke overens med andre indikatorer for vekst og sysselsetting, sier han.

– Men det er klart at det skjer store endringer i en del bransjer som kan forklare noe av utviklingen. Innen detaljhandel og tjenesteytende næringer har vi registrert stor vekst i antall konkurser, og det er nok store strukturelle endringer i disse bransjene om dagen med økt netthandel og automatisering av tjenester, forklarer Ruud.

Tjenesteytende næringer har hatt en økning i antall konkurser og tvangsavviklinger på hele 18,5 prosent hittil i år, mens i detaljhandel registreres det en økning på 10,3 prosent.

I industrien ser det heller ikke helt lyst ut om dagen. Denne bransjen opplever en konkursøkning på hele 11,5 prosent hittil i år.

Hotell og restaurant har en økning på 10,7 prosent.

Bygg og anlegg er den bransjen som har hatt flest konkurser de siste årene, og denne bransjen står samlet for rundt en fjerdedel av alle konkurser i Norge. Her har imidlertid veksten i konkurser stabilisert seg noe, for hittil i år har denne bransjen opplevd en konkursøkning på «kun» 2,8 prosent.

NB: Tallene tar ikke høyde for hvor mange bedrifter det til enhver tid har vært, og sier derfor ikke noe om konkursandelen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Netthandelen vokser kraftig og truer norske butikker

I disse yrkene er fleksibel arbeidstid mest utbredt

Foreslår nye innrapporteringsregler for tips til servicenæringen

Innfører enklere og kostnadsbesparende regnskapsregler for småbedrifter