Advarer mot Snapchat-utpressing

Med enkle grep kan du unngå den pågående utpressingen på Snapchat. Foto: MrJayW/ Pixabay

Mange Snapchat-brukere har i sommer kontaktet tjenesten Slettmeg.no etter å ha fått kontoen kapret og blitt utsatt for utpressingsforsøk. Med enkle grep kan du unngå dette.

– Vår tjeneste Slettmeg.no har fått flere henvendelser fra brukere som har mistet kontroll over kontoen sin etter at kriminelle har fått tilgang til deres Snapchat-bilder og videoer. Ofrene presses deretter for penger for at innholdet ikke skal spres videre. Erfaringsmessig vet vi at mange, spesielt unge, har lagret bilder i Snapchat som ofte er av en svært privat karakter, sier leder for Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, i en melding.

Det er Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) som står bak tjenesten Slettmeg.no.

Ifølge Tessem bruker svindlerne flere metoder for å få tilgang til ofrenes Snapchat-konto.

I noen tilfeller henter de brukernavn fra store databaser stjålet i datainnbrudd eller lekkasjer, andre ganger brukes phishingangrep hvor de lurer brukeren til å oppgi informasjonen. Et eksempel på et slikt angrep er falske konkurranser.

Les også: Ny svindelmetode rammer jobbsøkere

Bruker åpne vennelister på Facebook for å gjøre utpressingen mer effektiv

Når de har fått tilgang til kontoen, bruker de ofrenes åpne vennelister på Facebook for å undersøke hvem de kan true med å lekke de private bildene til.

Saken fortsetter under annonsen:


– Dette er en kynisk svindel som ofrene opplever som svært belastende. Det er ingen som ønsker at deres private bilder skal spres, sier Tessem, og legger til:

– Ved å undersøke vennelistene til ofrene på Facebook kan de finne frem til foreldre, en kjæreste eller noen på fotballaget som deretter truer med at de skal sende bildene til. Dette øker ofte betalingsvilligheten til offeret.

Les også: Telenor advarer: Flubot er årets mest avanserte svindel

Svært enkelt å motvirke denne type digitale trusler

– Utpressing som i dette tilfelle skjer med bilder på Snapchat er enkelt å motvirke. Det første du må gjøre er å skru på totrinnspålogging i Snapchat. Det tar deg bare noen få minutter, men sikrer deg langt på vei mot kontokapring og ubehaget som følger med at uvedkommende har kontroll over kontoen din, sier lederen for Slettmeg.no.

Ifølge cybersikkerhetseksperten illustrerer også Snapchat-utpressingen en annen svært tydelig trend for personopplysningsinnstillingene til brukere på Facebook.

– De kriminelle ønsker å vite hvem i din omgangskrets de skal true deg med å offentliggjøre bilder, video eller annet til. For å gjøre reserachen for dette, bruker de vennelisten din på Facebook. Denne typen research brukes både i datingsvindel, utpressingsforsøk og en rekke andre former for digital kriminalitet. Vi anbefaler deg derfor å skjule vennelisten din. Det er veldig enkelt og vil kunne spare deg for mye problemer, sier Tessem.

Les også: Politiet advarer mot svindlere som stjeler ansattes lønnsutbetalinger

Flertallet bruker ikke totrinnspålogging på sosiale medier

Ifølge en undersøkelse NorSIS har fått gjennomført, bruker knapt 4 av 10 som vet hva totrinnspålogging er, dette på sine sosiale medier-kontoer.

Samtidig oppgir 7 prosent at de har opplevd å få en eller flere av sine sosiale medier-kontoer tatt over i løpet av de siste 12 månedene.

Blant dem mellom 18 og 29 år er andelen nesten dobbelt så høy (13 prosent).

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nye regler kan føre til betydelig mindre innskudd på BSU

Nå blir det flere pantbare vin- og brennevinsflasker på Vinmonopolet

Huseier åpnet ikke Digipost – Må ut med 800.000 kroner i tvangsmulkt til kommunen

Årslønn på 600.000 kroner? Så stor andel av boligene har du råd til nå

Forsker har avdekket hvilken bud-taktikk som lønner seg når du skal kjøpe bolig