Virke er bekymret for rekordhøy grensehandel

Virke mener den økende grensehandelen gir grunn til bekymring. Bildet viser Nordby Shoppingsenter i Sverige. Foto: Kjetil Ree/ Wikimedia commons

De siste 12 månedene har vi ifølge SSB brukt 15,1 milliarder kroner på grensehandel, noe som utgjør en vekst på fire prosent fra samme tid i fjor. Dette får Virke til å se rødt.

Annonse:


Fra 3. kvartal 2017 til og med 2. kvartal i år dro nordmenn på totalt 8,1 millioner dagsturer til utlandet, da hovedsakelig Sverige, for å handle billig mat og drikke.

Selv om antall dagsturer ble redusert med litt over to prosent, fra 8,3 til 8,1 millioner, la vi igjen mer penger enn noen gang tidligere.

Vi nordmenn handlet nemlig for 15,1 milliarder kroner i utlandet de siste 12 månedene, eller 571 millioner mer enn i foregående firekvartalsperiode.

Samtidig som den fysiske grensehandelen øker, har vi også vært vitne til en eksplosiv utvikling i netthandelen.

Dette bekymrer hovedorganisasjonen Virke, som nå vil at norske myndigheter i større grad må legge til rette for norsk handel i Norge.

Saken fortsetter under diagrammet.

Grensehandel målt i millioner kroner fra 2004 og frem til i dag. Tallene er ikke inflasjonsjusterte. Kilde: SSB

Taper mange arbeidsplasser til utlandet

– Den storstilte utbyggingen på grensen, tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler. Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek og sportsforretninger til dagligvare, sier Harald Andersen, direktør for Virke handel, i en pressemelding.

Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen. Foto: Virke

– Det er helt uakseptabelt at norske myndigheter legger til rette for eksport av handel og arbeidsplasser til utlandet, fortsetter han.

Virke peker på at mange av de utenlandske netthandelsaktørene sender tonnevis av usunne varer over grensen til Norge, og slipper unna både moms og norske særavgifter.

– Vi forventer at regjeringen og støttepartiene fjerner momsfritaket på nettkjøp for under 350 kroner fra utlandet og reverserer den store økningen i særavgiftene. Dette må gjøres allerede i kommende statsbudsjett, slår Andersen fast.

Han mener dessuten at norske butikker jobber hardt for å begrense nordmenns forbruk av usunne varer.

– Det er en dårlig takk for folkehelse-innsatsen til norsk handel å sende omsetningen over til den andre siden av grensen. Nordmenn hamstrer store mengder med usunne varer, men sukker er ikke sunt selv om det er kjøpt i Sverige, sier Andersen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Antall konkurser siste år nærmer seg rekord fra finanskrisen

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet nå

Mer enn 740.000 husholdninger har variabel strømpris. Det koster dem dyrt

Du kan spare 10.000 kroner i året ved å kjøpe snus på nett