Vi sparer mer: Aldri før har det blitt reddet så mye overskuddsmat

Too Good To Go Illustrasjonsbilde, Too Good To Go og Nærbutkken. Foto: Rakel Berg.

Matredder-appen Too Good To Go slo alle rekorder i 2022. Hver andre nordmann har registrert seg i appen.

Ifølge Norstat ønsker 9 av 10 nordmenn å gjøre mer for å redusere matsvinn i hverdagen. Appen Too Good To Go har siden 2016 gjort det mulig å redde mat fra norske butikker, restauranter og andre utsalgssteder.

De siste par årene har matredder-appen opplevd en enorm vekst, og fjoråret ble intet unntak. Ved inngangen til 2023 har 1,98 millioner nordmenn – tilsvarende hver andre nordmann i alderen 20-70 år lastet ned Too Good To Go. Det synes i omsetningen av overskuddsmat, forteller daglig leder i Too Good To Go Norge, Johan Ingemarsson.

– Vårt hovedoppdrag er å gi folk muligheten til å redde mat, for å på den måten bidra til å redusere matsvinnet i Norge og verden. I fjor ble det reddet rekordmange forundringsposer gjennom appen vår – så mange som 2,8 millioner, sier Ingemarsson motivert, og forteller at det er en økning på 23 prosent fra det foregående året.

– Samtidig opplevde vi en kjempevekst i antall brukere. I fjor registrerte 350 000 nye brukere seg i appen, en økning på 22 prosent, noe som er enormt hvis man tenker på hvor mye vi alle kan bidra ved å redde bare ett måltid, sier Ingemarsson.

Store miljøbesparelser

Hvert måltid reddet gjennom appen bidrar til reduksjoner i klimagassutslipp på 2,8 kg CO2e, og en reduksjon på 1 kg matavfall. 2,8 millioner måltider reddet gjennom appen i 2022 tilsvarer nærmere 2800 tonn mat reddet, og miljøbesparelser på 7.000 tonn CO2-ekvivalenter, noe som ifølge beregninger gjort av Klimato tilsvarer den samme positive miljøgevinsten som å pante 39,2 millioner flasker.

Matsvinnet koster både i form av utslipp og svinn, men har også en stor verdi. Ifølge Matvett og Norsus kaster hver nordmann i snitt 43 kilo spiselig mat i året – tilsvarende hver femte handlepose. Maten som kastes i Norge har i tillegg en verdi på nærmere 25 milliarder kroner.

Globalt står matsvinn for 10 prosent av globale klimagassutslipp.

– At nesten halve Norges befolkning bruker eller har appen forteller at folk ønsker å redde mer mat, samtidig som de gjør både miljøet og lommeboka en stor tjeneste. Tilbakemeldingen vi får oftest er at folk blir glade av å få seg et godt måltid, og samtidig gjøre en god gjerning, sier Ingemarsson, og legger til:

– I 2023 håper vi på å få antall reddede måltider opp til 3,5 millioner. Nå legger vi planer for å utvikle appen videre i regioner hvor det er færre brukere – og jobber hele tiden med å få inn enda flere tilbydere i appen for å gjøre den enda mer attraktiv for eksisterende så vel som nye brukere.