Stadig flere nordmenn får avslag på lånesøknaden

nett mobil Illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.

Etter de bratte renteøkningene fra Norges Bank i 2022, har andelen som har fått avslag på lånesøknadene sine økt kraftig. I desember fikk over halvparten avslag på lånesøknaden, viser en gjennomgang gjort av sammenligningstjenesten Zmarta.

Zmarta har gått gjennom alle søknader som er blitt gjort via deres låneformidlingstjeneste, i Norge i 2022. Den viser at stadig flere nordmenn har fått avslag på sine lånesøknader. I desember fikk for eksempel over halvparten (51 %) avslag på søknaden om lån. Det er en økning med over 30 prosent sammenlignet med januar samme år (se faktaboksen nedenfor).

– De raske renteøkningene i kombinasjon med økte priser på for eksempel mat og strøm, har skapt det man kaller en perfekt storm for norske husholdninger. Nå ser vi resultatet av den. Framfor alt påvirker dette personer med lavere inntekt, hvor vi nå ser at flere sliter med å møte bankenes krav og derfor får avslag på lån, sier Caroline Wedberg, privatøkonom hos Zmarta.

I løpet av ett år, fra desember 2021 til desember 2022, har Norges Bank økt styringsrenten fra 0,25 til 2,75 prosent. De hyppige renteøkningene fra den norske sentralbanken har dermed gjort at långivernes renter har steget kraftig. Samtidig har en høy inflasjon gjort at varer er blitt dyrere, som sammen med høye strømpriser har skapt store hull i norske lommebøker. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB), har for eksempel strømprisene til husholdninger økt med det dobbelte i fjerde kvartal 2022, sammenlignet med samme periode året før.

Så mange fikk avslag på lånesøknaden i 2022:

Jan 35%
Feb 38%
Mars 36%
Apr 39%
Mai 40%
Jun 39%
Jul 42%
Aug 43%
Sep 38%
Okt 42%
Nov 46%
Des 51%

Tallene viser til personer som har søkt om boliglån via Zmarta.