Dette må du vite om delbetaling

pixabay Illustrasjonsfoto. Foto: Pixabay.

Delbetaling betyr at en større kostnad for et produkt er delt opp i mindre deler, som må betales over en bestemt periode. Mange kaller delbetaling for avbetaling, men det er egentlig to begreper som betyr det samme. Tilbakebetalingstiden kan variere, vanligvis fra 3 til 36 måneder, opplyser Resursbank.no.

De fleste bruker delbetaling når man kjøper i nettbutikker, særlig forbrukerelektronikk som smarttelefoner eller interiør.

Delbetaling forveksles kanskje med lån eller forbrukslån, men delbetaling forståes ofte som at man betaler det samme sluttbeløpet, men at man fordeler betalingen over flere delbetalinger. Delbetaling har blitt mer vanlig fordi det er gjør at de som selger produkter og tjenester kan selge mer, og det gjør det lettere å kjøpe noe for deg som forbruker.

Resurs Bank publiserte nylig Resurs Consumer Report 2021, som omhandler forbrukernes syn på forbrukslån og salgsfinansiering. Rapporten er basert på en forbrukerundersøkelse utført av Kantar Sifo og viser, blant annet, at 9 av 10 forbrukere ser klare fordeler ved delbetaling.

Ifølge undersøkelsen har omtrent hver tredje norske forbruker betalt ved delbetaling de siste to årene. En høy prosentandel av forbrukerne som har valgt delbetaling, er fornøyde, og 9 av 10 ser fordeler ved å dele opp betalingen.

– Delbetaling er en viktig betalingsmåte som gir en rekke fordeler for forbrukerne, men også for samfunnet som helhet, siden det kan bidra til et mer bærekraftig forbruk ved at forbrukerne kan kjøpe noe som har bedre kvalitet og er mer langsiktig. At privatpersoner har mulighet til å ta opp lån eller benytte seg av kreditt, er grunnleggende for et velfungerende samfunn og en bærekraftig privatøkonomi, sier Nils Carlsson, CEO Resurs Bank.

Det er mange aktører som tilbyr delbetaling:

Klarna

Power

Onecall

Komplett

Elkjøp

Talkmore

Coop

Synsam

Svea

Merk at ikke alle aktører tilbyr rentefri delbetaling, noe som er en av de viktigste forskjellene. Klarna er den ledende aktøren på delbetaling i Norge og forklarer prosessen slik: «Når du har signert og returnert kontoavtalen, sender vi deg månedsfakturaen i slutten av måneden. Forfallsdato vil være i begynnelsen av påfølgende måned. Du kan da velge å betale hele beløpet, eller dele opp beløpet og betale i ditt eget tempo».

Det er flere gode grunner til at du bør velge delbetaling:

Kjøpe produkter av bedre kvalitet

Investere i noe langsiktig

Romsligere privatøkonomi

Men velger du delbetaling er det altså smart å sjekke om delbetalingen er rentefri eller ikke. Er den rentefri er det i praksis gratis finansiering. Om delbetalingen ikke er rentefri må du sjekke alternativene og betingelsene nøye før du inngår en avtale.

Resurs Bank forklarer dette nøyere her: «Ofte hevder butikken å ha helt rentefri avbetaling. Dette betyr at nominell rente ikke regnes med i beløpet. På den annen side er det vanligvis tilleggsgebyr og etableringsgebyr, så i praksis er det overhodet ikke helt gratis å dele opp betalingen».

Når du takker ja til delbetaling fra Klarna og enkelte andre aktører tar du i praksis opp et lån uten sikkerhet. Du utsetter betalingen på kjøpet ditt med inntil 36 måneder og handler derfor på kreditt. Når du får tilbud om delbetaling fra Klarna må du opprette en brukerkonto, og da får du muligheten til å handle på utsettelse hos flere norske nettbutikker som bruker Klarna sitt betalingssystem.

Merk også at Coop i listen ovenfor over aktører som tilbyr delbetaling, tilbyr delbetaling med Coop Byggekonto, men dette tilbudet er i realiteten et MasterCard kredittkort. Så ordet delbetaling kan ha mange forskjellige betydninger.

Det er kort sagt fire hovedtyper delbetaling:

Rentefri delbetaling

Delbetaling uten nominell rente men med gebyrer

Delbetaling som vanlig lån

Delbetaling som kredittkort

Det er altså viktig å sjekke hvilken type delbetaling som du blir tilbudt. For eksempel har Onecall delbetaling helt uten renter og gebyrer. Merk at ikke alle får muligheten til delbetaling selv om butikken eller nettbutikken tilbyr dette.

Klarna forklarer dette slik: «Å få muligheten til å benytte seg av “Betal senere” avhenger av flere faktorer som din tidligere kreditthistorie, alderen din (du må være minst 18 år), og ved behov en kredittsjekk. Vi kontrollerer også at tidligere kjøp med “Betal senere” kjøp er gjort opp før et nytt kjøp med betalingsløsningen kan fullføres».