Coop kan få døgnåpne og ubemannede butikker

I Sengeløse åpner Coop Danmarks første ubemannede dagligvarebutikk i løpet av første kvartal 2018. Coop i Norge vil følge med på erfaringene de gjør seg der. Foto: Siine Fiig/ Coop Danmark

Vil du gjøre unna dagligvarehandelen mens de ansatte og de fleste andre kundene sover? Det kan snart bli en realitet.

I likhet med her i Norge står mange mindre byer og tettsteder i Danmark i fare for å miste sin dagligvarebutikk de neste årene.

Det ønsker Coop Danmark å gjøre noe med, ifølge en melding.

I Sengeløse, en liten by på Nordøstsjælland i Danmark, skal Coop nemlig åpne landets første ubemannede dagligvarebutikk i løpet av første kvartal 2018.

Der kan medlemmer når som helst på døgnet låse seg inn med sitt Coop-kort, skanne de varene de ønsker å handle og betale ved hjelp av en app på telefonen.

Butikken vil kun være bemannet noen få timer hver dag i forbindelse med påfyll av nye varer.

Les også: Kommunen kan stikke av med din IPS dersom du blir syk

Har allerede blitt testet ut

– Det er mange steder hvor omsetningen er så liten at butikken ikke klarer å gå rundt med normale lønnskostnader. Med den nye modellen reduserer vi lønnskostnadene og utvider åpningstidene. Så får vi se hvordan kundene tar i mot dette, uttaler formatdirektør Jesper K. Andersen i Coop Danmarks nærbutikkjede Dagli´Brugsen.

[annonse]

Konseptet blir kalt «Bip & Betal», og Coop har allerede testet det i ti forskjellige butikker for å se om det fungerer som ønsket.

Tyveri skal forebygges ved hjelp av stikkprøvekontroller, kameraovervåkning og ved at kundene må identifisere seg med medlemskort når de kommer inn i butikken.

Nå vil norske dagligvarekjeder følge med på det danske eksperimentet for å finne ut om dette konseptet også kan være interessant her hjemme, ifølge Dagbladet.

Les også: Styr unna denne nye avtalen fra stømselskapene

Åpner opp for å prøve det i Norge

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, bekrefter til avisen at helautomatiske løsninger av typen som prøves ut i Danmark kan være med på å holde liv i mange småbutikker på landsbygda.

– Det er selvsagt interessant å se på innovasjoner som kan opprettholde butikker over hele landet, og kanskje også skape muligheten for å etablere flere distriktsbutikker, sier han, og legger til:

– Coop har alltid vært tidlig ute med teknologi som gjør hverdagen enklere for kundene. For nøyaktig 70 år siden revolusjonerte vi handleopplevelsen ved å åpne den første selvbetjente dagligvarebutikken i Norge. Dette gjorde handleturen langt enklere og mer effektiv for kundene.

Professor i tjenesteinnovasjon Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole mener dette et vinn vinn-konsept.

– Butikken får økt omsetning og lavere kostnader, og kundene får økt tilgang på tjenester. I Norge har, tro det eller ei, bibliotekene drevet fram en tilsvarende utvikling. For eksempel på biblioteket i Sandvika fungerer lånekortet som ID, og brukerne kan oppholde seg i lokalene og låne bøker uten at de ansatte er på jobb, sier han til Dagbladet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Ny lov skal forhindre oss å havne i «luksusfellen»

Nå trenger du ikke lenger betalingskort for å handle på nett

Åtte kjennetegn som skiller en ekte seddel fra en falsk

Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Annonse: