Stadig flere forsikrer bunaden sin

tryg Stadig flere forsikrer bunaden sin. Foto: Tryg Forsikring.

Antallet bunadsforsikringer økte med 10 prosent i fjor sammenlignet med året før, viser tall for Tryg Forsikring. Aldri før har selskapet hatt så mange bunadsforsikringer som nå. – En bunad eller festdrakt er gjerne det dyreste plagget man eier, og stadig flere velger å forsikre den, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Det finnes anslagsvis 2,5 millioner bunader i norske hjem, ifølge Norsk Flid Husfliden. Trolig er i overkant av 80.000 av disse dekket av egen verdigjenstand- eller bunadsforsikring.

– Verdien av bunader og folkedrakter blir stadig høyere, og det er ikke uvanlig at en komplett ny bunad nå koster langt over 50.000 kroner. En bunad vil kun være delvis dekket av en reise- eller innboforsikring, og det er derfor ikke overraskende at mange velger en bunadsforsikring som dekker både drakten og bunadssølv, i tillegg til uhell, skader, tyveri eller at den blir borte. Forsikringen gjelder både hjemme og på reise, og festdrakter er selvsagt dekket på lik linje med bunad, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Kraftig økning i bunadskader

Tryg hadde i fjor hele fem ganger flere skadesaker enn året før som gjaldt bunad eller festdrakter. De fleste skadene er hendelige uhell, men det er også mange som mister eller glemmer igjen festplagget eller deler av det på ukjent sted.

– Bunader forsvinner eller skades nær sagt året rundt, men det topper seg selvsagt rundt 17. mai hvert år. Det er alt fra rifter i skjortene oppstått i kø på nasjonaldagen, til flekker som ikke lar seg fjerne. De fleste som blir borte har ligget i koffert på fly, eller ved tyveri i bil eller hus. Skal du reise innenlands med fly anbefaler vi å ta med bunadssølvet og bunaden inn på flyet, så er du sikker på at festplagget og det dyrebare sølvet kommer trygt fram. Det tryggeste er jo faktisk å reise med bunaden på, sier Brandeggen.

Slik behandler du bunaden:

Luft bunaden godt etter bruk. 

Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.

Lever bunaden til rens ved behov.

Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.

Får du en flekk på en hvit skjorte, bløtlegg i iskaldt vann i 24 timer.

Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose. Putt sedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.

Hvis du skal reise med bunaden, pakk den inn i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.

En bunadsforsikring koster fra 30 kroner i måneden.

Kilder: Norsk Flid Husfliden og Tryg Forsikring