Snart kan du få kjøpe personlige bilskilt i Norge også

Snart kan du selv få bestemme hva som skal stå på bilskiltet ditt. Foto: Pexels.com

Vegdirektoratet har nå sendt på høring forslag som skal åpne for bruk av personlige bilskilt på biler også i Norge. Ordningen skal etter planen være på plass i løpet av første halvår 2017.

– Bilentusiastene har etterspurt det lenge, og jeg er glad for at det nå sendes på høring forslag om personlige bilskilt i Norge, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FRP) i en pressemelding.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener et forbud mot personlige bilskilt er unødvendig.

– Regjeringen vil skape en enklere hverdag for folk flest og fjerne unødvendige forbud og påbud. Et forbud mot personlige bilskilt er unødvendig, og det er gledelig at vi nå snart kan tilby dette til bilentusiastene, sier Solvik-Olsen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Vil koste 9000 kroner

Det foreslås at bileiere vil kunne søke om en personlig bokstav- og tallkombinasjon, som vil kunne bli innvilget for periode på ti år av gangen.

Prisen for å få innvilget personlig bilskilt er foreslått satt til 9000 kroner, og overskuddet vil gå til trafikksikkerhetsformål.

Det ordinære kjennemerket på bilen skal oppbevares på forsvarlig måte så lenge det personlige kjennemerket benyttes.

Biler som innvilges personlig kjennemerke, vil fortsatt være tilknyttet det ordinære kjennemerket, blant annet av hensyn til toll og avgiftsberegning og eventuell bruk i utlandet. Intervall for periodisk kjøretøykontroll vil også følge ordinært kjennemerke.

Les også: Her er vinnerne i Motors vinterdekktest

Ingen upassende eller støtende skilt

Det foreslås begrensninger i retten til å velge bokstav- og tallkombinasjoner på personlig kjennemerke, blant annet for å unngå forvekslingsfare med andre kjennemerker og for å unngå kjennemerkekombinasjoner som kan virke støtende eller upassende.

Aldersgrensen for å søke om personlig bilskilt settes til 18 år, og det foreslås å sette vilkår om bombrikke ved bruk av personlige kjennemerker.

– Prisen er stiv, 9000 kroner og med ti års bindingstid, betyr det at det ikke er mulig å endre skiltet hvis man blir lei. Så folk må tenke seg om to ganger. Jeg hadde nok håpet at det ikke skulle være så strengt, men det er gledelig at vi nærmer oss et tilbud – dog kun til personbiler i denne omgang, sier leder for Facebooksiden «Personlige bilskilt til Norge», Torbjørn Aamodt, til Aftenposten.

Les også: Hele seks av ti bilister vurderer elbil

Les også: Her må du ut med 800.000 kroner for en parkeringsplass