Hele seks av ti bilister vurderer elbil

Mange nordmenn vurderer å kjøpe seg elbil neste gang de skal bytte bil. Illustrasjonsfoto: Pixabay

57 prosent av dem som kjører bil vurderer å kjøpe elbil neste gang de skal bytte bil, viser en landsdekkende undersøkelse InFact har gjennomført på vegne av strømleverandøren Fjordkraft.

På spørsmål om hvor aktuelt det er å kjøpe elbil neste gang bilen skal byttes, svarer 14 prosent at det er svært aktuelt og 43 prosent at det kan være aktuelt.

Over halvparten av oss, nærmere bestemt 57 prosent, vurderer med andre ord å kjøpe elbil.

Det er spesielt i aldersgruppen 30 til 44 år hvor elbil står høyt i kurs. I denne gruppen svarer hele 25 prosent av dem som kjører bil at det er svært aktuelt å kjøpe elbil neste gang de skal innom bilforhandleren, og 46 prosent at det kan være aktuelt. Totalt altså 71 prosent.

Les også: Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Indikator på fremtiden

– Disse tallene bør få elbil-forhandlerne til å smile, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft i en kommentar til den ferske målingen.

– For mens salgsstatistikkene viser hvor mange elbiler som omsettes i dag, indikerer denne målingen hvordan markedet kan se ut noen år fram i tid, fortsetter hun.

I Europa har markedet for ladbare biler nettopp passert én prosent. Her til lands hadde elbiler og hybrider en samlet markedsandel på hele 22 prosent i 2015, ifølge strømleverandøren.

Så gjenstår det å se om de gode insentivordningene til elbil-eierne opprettholdes når neste års statsbudsjett legges frem til uken.

Les også: Nå får du betalt 21.300 kroner for hver million du har i boliglån

Spørsmål: Hvor aktuelt er det å kjøpe elbil neste gang du skal bytte bil? (NB: Tallene inkluderer kun de som kjører bil i dag).

Kilde: InFact /Fjordkraft

Antall telefonintervjuer: 1006. Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 prosent. Kilde: InFact /Fjordkraft

Ikke like aktuelt for de ferskeste sjåførene

I undersøkelsen går det frem at elbil er klart mer aktuelt for dem mellom 30 og 44 år enn dem mellom 18 og 29 år.

Det tror Tjomsland henger sammen med pris, snarere enn interesse.

– Folk i etableringsfasen er gjerne forsiktige med å bruke for mye penger på bil. Et raskt søk på Finn.no viser at det akkurat nå er 19.131 bensin- og dieselbiler under 100.000 kroner til salgs her i landet. Når det gjelder elbiler og hybrider i den samme prisklassen, er tilbudet kun 228 biler. Så om dette er budsjettet, kan drømmen om elbil lett forbli en drøm, avslutter Tjomsland.

Les også: Melder snø og kulde: Skift til vinterdekk før høstferie-turen

Les også: Hele 23.700 uføre har mistet bostøtten de siste to årene

Les også: Rik far, fattig far