Her er vinnerne i Motors vinterdekktest

Continental har både de beste piggdekkene og piggfrie vinterdekkene, ifølge Motor. Foto: Continental

NAFs medlemsmagasin Motor har testet 10 piggdekk og 11 piggfrie dekk i årets store vinterdekktest. Resultatene viser at forbrukerne har mange gode vinterdekk å velge mellom, men at de beste kommer fra Continental og Nokian.

Motor har i samarbeid med svenske Aftonbladet og finske Tekniikan Mailma gjennomført en omfattende test av vinterdekk på et spesialanlegg nord i Finland.

Sikkerhet har vært det viktigste testkriteriet, så dekkenes egenskaper på snø og is teller hele 65 prosent av totalresultatet. Videre teller dekkenes prestasjoner på våt vei 30 prosent og støy 5 prosent.

– Nordisk vinterføre er det mest krevende som finnes. Derfor velger vi å la egenskapene på snø og is telle tungt. Fortsatt er det piggdekkene som er overlegne på is, særlig bremsegrepet. Men på snø er forskjellen mellom pigg og piggfritt nesten visket ut. På våt asfalt er de beste is-dekkene ofte glatte. Du må med andre ord velge dekk etter ditt behov, uttaler redaksjonssjef i Motor, Rune Korsvoll, til egen nettside.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Testvinnerne

Premium-dekkene er fremdeles best, men i årets store vinterdekktest har de hardere konkurranse enn på lenge.

– Continental og Nokian er i toppen, men både Bridgestone og Hankook ypper seg mot de største, sier Korsvoll.

Motor minner om at du kan spare flere tusenlapper ved å ta en ringerunde til tre-fire forhandlere før du kjøper nye dekk.

Topp tre piggdekk 2016:

  • Continental IceContact 2 – 8,6 poeng
  • Nokian Hakkapeliitta 8 – 8,6 poeng
  • Bridgestone Noranza 001 – 8,4 poeng

Om vinnerne: Continental vinner på jevne og gode egenskaper på alle underlag. Bremselengden på is ligger et hakk under Nokian, men testførerne gir dekket ti poeng for stabil og god kjørefølelse. På snø er IceContact2 også blant de beste og det er klart bedre enn Nokian på våt vei. Dette dekket har ingen spesielle svakheter, bortsett fra når de gjelder støy.

Hakkapeliita 8 får toppkarakterer i alle disipliner på is, med kort bremselengde og godt sidegrep. På snø bremser dekket litt dårligere enn de beste, men fortsatt mer enn godkjent. Det samme kan vi si om prestasjonene på våt vei. I likhet med Continental støyer dekket mye.

Topp tre piggfrie dekk 2016:

  • Continental ContiVikingContact – 7,6 poeng
  • Nokian Hakkapeliitta R2 – 7,5 poeng
  • Michelin X-Ice XI3 – 7,4 poeng

Om vinneren: Continental går i år helt til topps blant de beste piggfrie vinterdekkene. Grepet på is er godt, og testførerne skryter av en sikker og god kjørefølelse, som faktisk er bedre enn enkelte av piggdekkene. På snø bremser dekket bra og tar seg godt fram. Helt klart et piggfritt dekk for norske vinterveier. På våt og tørr asfalt er dekket et hakk under de beste.

Mer om testen kan du lese på motor.no.