Fra 4. april reduseres bompengetakstene for bobiler

Kakefest: Nyheten om reduserte bomtakster for bobiler ble tatt godt imot av leder for Norsk bobilforening, Kurt Terje Jensen (til venstre), under et møte i Samferdselsdepartementet torsdag. FOTO: Frøydis Tornøe, Samferdselsdepartementet

– Regjeringen ønsker å redusere bompengebelastningen for bilistene. Som en del av det arbeidet reduserer vi nå bomtakstene for bobiler og tyngre personbiler. I dag betaler mange bobiler samme takst som vogntog. Det oppleves urimelig. Nå endrer vi dette, og de fleste bobiler likestilles med personbiler, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Det går frem av en pressemelding fra Samferdselsdepartementet i dag.

– Denne endringen vil bety lavere bomkostnader for mange bilister. Samtidig vil det styrke Norge som destinasjon for bobilturismen.

I dag er bomtakstene for tunge biler to til fem ganger høyere enn personbiler.

— Jeg tror flere vil reise til Hitra og Frøya med bobil når de må betale 119 kroner, og ikke 595 kroner, som i dag. Et raskt regnestykke viser også at for strekningen Oslo-Nordkapp vil prisen gå ned fra 539 kroner til 231 kroner. Med denne endringen håper jeg flere velger å kjøre på norske veier, fremfor å kjøre om Sverige, og på den måten styrke norsk hotellnæring, norske serveringssteder og severdigheter, sier Solvik-Olsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Illustrasjonsbilde. FOTO Pixabay

Illustrasjonsbilde. FOTO Pixabay

Må ha elektronisk brikke

Den nye ordningen gjelder biler over 3500 kilo som går under kjøretøygruppe M1. Kjøretøygruppe M1 inkluderer biler for persontransport med maks åtte sitteplasser i tillegg til førersetet, skriver Statens vegvesen på sin nettside.

Det inkluderer dermed de fleste bobiler, campingbiler og større personbiler.

For at bilistene skal kunne benytte seg av de lavere takstene, må de ordne seg med en elektronisk brikke med gyldig avtale.

Trafikanter med norskregistrerte biler, som allerede har AutoPASS-brikke, trenger ikke å gjøre noe. AutoPASS-systemet endrer alle eksisterende avtaler, slik at biler over 3500 kg som tilhører kjøretøygruppe M1 automatisk får lettbil-takst når de passerer gjennom bomstasjoner fra og med 4. april i år.