Slik kan du redusere matsvinn på kjøkkenet

handeland Denne kjøkkenmaskinen kan spare deg mye penger i redusert matsvinn. Foto: Kenwood.

Sammen med bærekraftseksperter lanserer kjøkkenmaskineksperten Kenwood nå sitt nye initiativ «Let´s Make Food, Better» for å bidra til å redusere matsvinn. Matsvinn er et globalt problem, og bare i Norge går 1200 tonn med mat i søpla hver dag[1]. Gjennom inspirerende oppskrifter og tips er målet å inspirere folk til å se muligheter og å tørre å kombinere ulike råvarer og ingredienser på en måte de tidligere ikke har tenkt på, til stor glede for både klima og pengepung.

– Matlaging og baking er vår store lidenskap i Kenwood, og vi ønsker å bidra til å redusere matsvinn for en mer bærekraftig fremtid, ved å vise at det er mange muligheter for å redusere matsvinn i hverdagen. Med det globale initiativet «Let´s Make Food, Better», ønsker vi å inspirere alle til å bruke hele råvaren og å gjenbruke rester i nye retter i stedet for å kaste dem,» sier Margita Westeus, senior kategorisjef hos De´Longhi Scandinavia.

Visste du at….

  • FN har estimert at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist. I Norge kastes det mer enn 450 000 tonn spiselig mat hvert år, dette tilsvarer ca 84,7 kg per innbygger
  • FN´s klimarapport slår fast at reduksjon av matsvinn er blant de viktigste klimatiltakene
  • FN´s bærekrafstmål 12.3, er å halvere matsvinnet innen 2030, målt i kilo per innbygger
  • De største kategoriene av matsvinn er ferske bakevarer, frukt og grønt og måltidsrester. At det kastes mye frukt, grønnsaker og gryte- og tallerkenrester er ganske typisk for europeiske land, men sammenlignet med andre europeiske land kaster vi nordmenn spesielt mye brød3

Kenwood´s fem beste tips for å redusere matsvinn:

  1. Forleng holdbarheten med fermentering
    Sylting og fermentering er ikke bare trendy, det er også en smart måte å konservere grønnsaker og andre råvarer du ikke kan anvende med en gang. Lag kimchi, pickles, coleslaw og surkål av restene dine. Fermenterte ingredienser kan vare i flere måneder.
  2. Utnytt skallet
    Skallet på de fleste frukt og grønnsaker er fullt av antioksidanter, fiber og vitaminer. Å skrelle grønnsaker er ikke bare bortkastet, tid og penger, det bidrar også til tonnevis med matsvinn hvert år. Hvis du ikke klarer å la være å skrelle, så gjem skrellet og bruk det i andre oppskrifter. Potetskrell kan brukes til å lage sprø snacks, og skallet fra rotgrønnsaker kan kokes til en buljong. Appelsinskall eller sitronskall kan brukes som smaksstoff til både bakevarer og matlaging.
  3. Bruk dine favoritter fra kjøkkenskap og kjøleskap
    Matsvinn oppstår ikke bare fra ferskvarer, mye kan glemmes bakerst i kjøkkenskapet eller i kjøleskapet. Rester fra nøtter, frø og havregryn kan alle brukes til å lage hjemmelaget mel som er ideelt for å lage en rekke søte bakevarer som fra nøtteaktige kaker til pannekaker. Om du finner en nesten tom krukke med peanøttsmør, lag en deilig sataysaus til salaten.
  4. Oppbevar maten korrekt
    For å unngå at ingrediensene dine blir dårlige for tidlig, er det viktig å oppbevare mat riktig. Ferske råvarer som poteter, løk og tomater bør oppvevares i romtemperatur. Vær forsiktig med å legge bananer ved siden av andre frukter i fruktbollen, da de frigjør etylengass som fremskynder modningsprosessen hos andre frukter. Og – ikke glem at «best-før» datoen ikke nødvendigvis betyr at maten ikke lengre er spiselig, den indikerer bare når produktet er på sitt beste. Husk slagordet «Best før, men ikke dårlig etter!»
  5. Gi nytt liv til dine matrester
    Mye av maten som kastes kan i stedet komposteres. Grønnsaks- og fruktskall, eggeskall og kaffegrut kan alle legges til en kompostbeholder for å gi næring til hagen din og styrke plantene dine. Du kan også bruke rester av kaffegrut til å lage deilige bakevarer eller en krydret marinade. Teposer kan også brukes til å smaksette bakevarer. Så vær kreativ med matrester og gi dem et nytt liv i hagen eller på kjøkkenet.