Rekordmange husholdninger bytter strømleverandør

Strømprisen har vært svært høy så langt i år. Mange har derfor benyttet anledningen til å finne en billigere strømavtale. Foto: Kent Øksnes/ Pengenytt.no

Fersk statistikk fra NVE viser at 290.500 husholdninger byttet strømleverandør i løpet av første halvår i år. Det er over 30 prosent så mange som på samme tid i fjor.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå publisert sin leverandørskifte-undersøkelse for andre kvartal i år.

Den viser at 290.000 privatkunder byttet strømleverandør i løpet av første halvår, hvorav 140.000 i andre kvartal.

Det er mer enn 30 prosent flere enn i første halvår i fjor, og over 19 prosent flere enn i hele 2010. Se for øvrig utviklingen de siste årene i diagrammet under.

Noe av årsaken til dette kan trolig tilskrives den høye strømprisen som har vært i år.

Prisen på spotprisavtaler var nemlig rundt 50 prosent høyere i store deler av landet i 2. kvartal 2018, sammenlignet med samme kvartal i 2017.

I Nord-Norge var den sågar hele 67 prosent høyere.

Les også: I år kan strømregningen bli 3000 kroner høyere enn i fjor

Antall strømleverandørskifter fra 2010 til og med første halvår 2018. NVE legger til grunn at det totalt er 2.643.700 husholdningskunder i Norge per i dag, inkludert hytter og fritidsboliger. Kilde: NVE

Har blitt enklere å bytte strømleverandør

Grunnlegger av strømbyttetjenesten Elskling.no, Jens Regnström. Foto: Elskling.no

– Det er gledelig at antall leverandørbytter nå øker. Siden 2013 har det vært en nedadgående trend for strømprisen, og lenge så vi også en lignende trend for antall leverandørbytter, sier Jens Regnström, grunnlegger av strømbyttetjenesten Elskling, til Pengenytt.

– Mange husholdninger betaler fremdeles unødvendig mye for strømmen, så det er bra at trenden nå snur. Hvis du bytter strømavtale med jevne mellomrom, sikrer du en god avtale og bidrar til økt konkurranse i markedet, legger han til.

– Hvorfor valgte så mange å skifte strømabonnement/-leverandør i første halvår i år, tror du?

– Kuldeperioden i februar og mars gjorde at mange husholdninger økte sitt strømforbruk. Samtidig fikk vi i mars oppleve den høyeste spotprisen på syv år, svarer Regnström, før han sier:

– Etter det har strømprisen satt nye prisrekorder, så det blir interessant å følge med på antall leverandørbytter også for resten av året. 

Regnström tror dessuten at vi nå kun får én faktura på både strøm og nettleie, uansett hvilken strømleverandør vi velger, kan ha mye å si for at mange ikke lenger vegrer seg for å bytte.

– I tillegg har nå de fleste husholdninger automatiske strømmålere, noe som gjør at din nye strømleverandør lett håndterer måleravlesningen for deg ved bytte av leverandør, sier han.

Les også: Mer enn 740.000 husholdninger har variabel strømpris. Det koster dem dyrt

Annonse:


Mener økt konkurranse kan føre til dyrere strøm

Thomas A. Braathen, daglig leder og partner i rådgivningsselskapet Kompass Energi AS. Foto: Privat

Thomas A. Braathen er daglig leder og partner i rådgivningsselskapet Kompass Energi, som bistår små og store bedrifter med innkjøp av strøm.

Han mener det er to hoveddrivere for leverandørbytteaktiviteten; nemlig strømprisene og salgsaktiviteten til strømselskapene.

– Når vi ser på leverandørbyttetallene de siste 15 årene er trenden økende år for år, med topper i leverandørbyttene de årene med høye priser, sier Braathen, og legger til:

– Det var dessuten et skifte fra og med 2011 med lanseringen av «strøm i butikk-konseptet» med Elkjøp/Norgesenergi og etter hvert Expert/Fjordkraft. Etter det økte konkurransen merkbart.

Braathen minner samtidig om at tallene fra NVE lyver noe, da de ikke sier noe om hvor mange som faktisk har byttet strømleverandør. 

En kunde som først bytter, for så å bytte tilbake til sin opprinnelige strømleverandør igjen, vil nemlig telle som to leverandørbytter.

Braathen mener statistikken likevel gir et bra bilde av «konkurranseintensiteten», som han kaller det, noe som ikke nødvendigvis trenger å være til kundenes beste.

– Når en leverandør merker økt kundefrafall er gjerne første tiltak å øke tilgangen i eksisterende kanaler, som for eksempel telefonsalg, og samtidig sette ekstra trykk på å vinne kundene tilbake igjen, noe som blåser tallene enda mer opp. Med økt kundefrafall og kamp om markedsandeler går også salgskostnadene opp, noe som ofte resulterer i økte marginer for å kompensere for kostnadsøkningen og for å nå budsjett.

Les også: Dette bruker du mest strøm på hjemme

Sparer i gjennomsnitt over 2000 kroner

På nettsider som Elskling.no og Strømpris.no kan du enkelt og gratis sammenligne avtalene fra alle strømleverandørene i landet.

På spørsmål om hvor mye det er mulig å spare på å skifte strømavtale, svarer Jens Regnström i førstnevnte selskap slik:

– Det kommer an på hvor konkurransekraftig strømavtalen til husholdningen er i dag. Prisdifferansen mellom den dyreste og billigste spotprisavtalen på Elskling per nå er eksempelvis 19,9 øre/kWh, og da er alle introduksjonstilbudene ekskludert. For en husholdning med forbruk på 20.000 kWh per år, utgjør det en potensiell besparelse på 3980 kroner i året.

– Ifølge våre beregninger er strømavtaler med variabel pris i gjennomsnitt 3-6 øre/kWh dyrere enn spotprisavtaler over tid. Ser vi på prisforskjellen mellom den dyreste avtalen med variabel strømpris og den billigste spotprisavtalen, så skiller det hele 29,19 øre/kWh. Det tilsvarer en differanse på 5800 kroner for en husholdning med et årsforbruk på 20.000 kWh, legger han til.

I gjennomsnitt sparer en husholdning som bruker Elskling mellom 2000 og 2500 kroner i året, anslår Regnström.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Strømkunder må betale opptil 2000 kroner per år for manuell avlesing

Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Styr unna denne nye avtalen fra strømselskapene

Statsbudsjettet 2019: Dette vil det bety for din lommebok

18. oktober kommer de nye 50- og 500-kronesedlene

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet i 2018