Norske banker vil etablere et selskap som skal bli ledende i Norden på betalingsformidling

Illustrasjonsfoto: Olav Mellingsæter/ DNB

Bankene i Norge har inngått en intensjonsavtale hvor de sammen vil videreutvikle dagens betalingsløsninger.

Etter en periode med økt fragmentering innenfor betalingsformidlingen i Norge, vil bankene nå slå sammen Vipps, BankAxept og BankID Norge i ett nytt felleseid foretak.

Det skal gi økt kostnadseffektivitet, mer innovasjon og bedre tjenester for handelen og forbrukermarkedet, ifølge en pressemelding.

Det vil også gjøre at norske banker står sterkere i konkurransen mot de globale teknologigigantene.

– Norge er unikt gjennom at vi i flere tiår har hatt et samarbeid mellom bankene i Norge på betalingsløsninger. Det har gitt oss noen av verdens beste og mest effektive tjenester og infrastrukturer ifølge analyser gjort av Norges Bank. Dette samarbeidet tar vi nå et steg videre og etablerer Nordens ledende og mest fremtidsrettede aktør innen betaling og identifisering, sier Finn Haugan som er styreleder i BankAxept og styreleder i Sparebank1.

Les også: Denne banken har det billigste boliglånet nå

Ledende fintech-miljø

Det nye selskapet vil ha 108 ansatte med base i Oslo, og representerer et unikt fintech-miljø med betydelig kompetanse innenfor betaling, identifisering og utvikling.Selskapene som står bak, har i dag hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen. 

– De tre selskapene utgjør i sum en norsk suksesshistorie innenfor utvikling av finansteknologi, og har i dag mange millioner nordmenn som brukere. Nå vil vi slå sammen selskapene som i dag har hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen og skape økt brukervennlighet og sterkere innovasjonskraft. I fellesskap blir vi i stand til å utvikle enda enklere, tryggere og mer kostnadseffektive løsninger – til glede for så vel butikkene som kundene, sier Rune Bjerke, styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB.

Les også: Her er alt du må vite om den nye IPS-ordningen

Bedre rustet til konkurranse

– Betalingsmarkedet er i radikal omveltning med endringer i brukeratferd, teknologiske nyvinninger og nye rammevilkår. Globale aktører er allerede tungt til stede i det norske betalingsmarkedet, og de store teknologigigantene sitter med fingeren på knappen for å sikre seg en del av nordmenns betalinger, sier Rune Garborg som er daglig leder i Vipps.

– Gjennom dette grepet står det norske alternativet bedre rustet til å konkurrere mot de store utenlandske aktørene, legger han til.

Det tas sikte på at det nye selskapet skal være i drift innen 1. august 2018, forutsatt godkjenning fra norske myndigheter.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå kommer neste generasjon bankkort for fullt

Dette er sjefen for banken med de mest fornøyde kundene

Ny rapport: Du betaler 4150 kroner for mye i rentekostnader på boliglånet

Valutafelle lurer nordmenn på ferie for én milliard kroner

Bankene kan bli erstatningsansvarlige for dine gjeldsproblemer