Nå starter lønnsforhandlinger for 30 000 medlemmer

kalkulator Kalkulator, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.
I dag starter lønnsforhandlingene mellom LO og Virke for medlemmer i en lang rekke handelsbedrifter.

– LO krever samme ramme som vi fikk etter streiken mot NHO i april, sier Steinar Krogstad, LO-nestlederen som leder forhandlingsdelegasjonen til LO.

Etter fire dagers streik fikk alle LO-medlemmer 7,5 kroner i timen, de lavtlønte fikk 11,5 eller 10,5 kroner, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke. Det var det beste resultatet i et samordnet oppgjør på mer enn 20 år.

Forhandler for 30 000

– Dette lønnsoppgjøret gjelder store grupper som er ansatt i dagligvare, varehandel, detaljhandel og grossist. Totalt forhandler vi for over 30 000 medlemmer i en lang rekke Virke-bedrifter, sier Krogstad.

Etter to år med reallønnsnedgang, mener LO at det er arbeidstakernes tur. I årets lønnsoppgjør må de få sin del av kaka.

Vil sikre økt kjøpekraft

– LO vil sikre økt kjøpekraft og arbeidstakernes andel av verdiskapingen, sier Krogstad.

Han viser til at prisveksten, målt ved konsumprisindeksen endte på 5,8 prosent for 2022, den høyeste siden 1988, noe som ga reallønnsnedgang for de fleste lønnstakere.

– I en periode med økte priser, er det kun et skikkelig lønnsløft som hjelper. Det er det vår jobb å sikre at arbeidstakerne får sin del av kaka, legger han til.