Medietilsynet: Stadig flere barn får mobiltelefon

Fra 2014 til 2018 har andelen 9-11 åringer som har egen smarttelefon økt fra 67 til 87 prosent, viser tall fra Medietilsynet. Foto: Kine Jensen/ Medietilsynet

87 prosent av 9-11-åringer har egen smarttelefon, mot 67 prosent i 2014. Nesten halvparten av 9-18-åringer bruker telefonen to timer eller mer hver dag.

Annonse:


– Vi ser at stadig flere barn har egen smarttelefon, og telefonen brukes mye. Ifølge «Barn og medier-undersøkelsen 2018» opplever mange unge selv at mobilen tar for mye tid, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en melding.

Fra 2014 til 2018 har andelen 9-11 åringer som har egen smarttelefon økt fra 67 til 87 prosent, viser tall fra nevnte undersøkelse.

Mari Velsand. Foto: Kine Jensen/ Medietilsynet

I aldersgruppen 12-14 år er det også en økning, fra 90 prosent i 2014 til 97 prosent i 2018.

Så godt som alle gutter og jenter i 15-16 årsalderen har nå egen smarttelefon.

45 prosent av 9-18-åringer mener selv at de bruker for mye tid på mobilen, på sosiale medier og på nett generelt.

Jentene er mer kritisk til egen tidsbruk enn guttene, og både blant gutter og jenter øker andelen som er kritisk til egen bruk av tid på mobil, sosiale medier og internett med alderen.

Les også: Dette er de billigste mobilabonnementene

Tidsbruk årsak til uenighet

Over halvparten av alle 9-16 åringer (53 prosent) oppgir i undersøkelsen at de ofte eller av og til er uenig med foreldrene om tidsbruk på mobil og nett.

Det ser ut til at innholdet barn og unge bruker tiden på i langt mindre grad er kilde til uenighet med foreldrene.

– Dette kan tyde på at mange foreldre er mer opptatt av hvor mye tid barna bruker på mobil og nett enn hva de faktisk gjør der. Medietilsynet mener innholdet bør være en viktig del av dialogen mellom foreldre og barn når det er snakk om mobilbruk, sier Velsand, og legger til:

– Vi voksne kan bidra til å gjøre barnas digitale liv tryggere og bedre gjennom å snakke med dem om hva som faktisk skjer, hva de ikke bør gjøre eller akseptere fra andre, og ikke minst når de bør si fra til foreldrene eller en annen voksen. Dette er viktig for å hjelpe barn og unge med å sette grenser for seg selv og for å unngå mobbing og annen risikoatferd.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Politiet oppfordrer deg til å sjekke passet ditt

Du kan snart slippe SIM-kortet i mobilen

Forbrukerrådet refser ungdomsabonnementene til Telia og Telenor

Til sommeren får du enda bedre forbrukerrettigheter på reise

Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene