Mange går i Rolex-fellen

rolex Rolex klokke, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Nettet koker og flere hundre klokker over 100.000 kroner er til salgs via Finn.no eller andre salgskanaler. Ikke alle ender opp med det de trodde var en «lovlig» vare.

Aldri før har interessen for kostbare klokker vært større enn nå. Populære klokker til flere hundre tusen kroner blir solgt på kort tid og det er en hard kamp om de mest populære modellene.

– Utfordringen er at det er lange og ofte flere år med ventelister hos autoriserte klokkeforhandlere. Det medfører at mange må ut på bruktmarkedet, kjøpe på nett eller reise til utlandet for å realisere den store klokkedrømmen. Det er i denne sammenhengen mange går i «Rolex» fellen, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Selv om strømpriser og andre varer skyter i været, så er det fremdeles mange med god økonomi. I noen tilfeller koster enkelte ur like mye som en fin bil.

Takk nei til ukjent mva

– Har du «smuglet» en kostbar klokke eller andre verdifulle varer inn i landet, kan du få store problemer hvis de blir stålet eller forsvinner. Vilkårene er krystallklare på at slike varer ikke dekkes over innbo- eller reiseforsikringen, sier Voll. Det samme gjelder om du kjøper klokker i Norge uten dokumentasjon på mva.

Ettersom mange ser på klokker som en god investering, omsettes disse raskt. Likevel kan det være forskjell på en Rolex med papirene i orden og en uten.

Flere hundre avslag

– Forsikringsselskapet får hvert år flere henvendelser fra fortvilte kunder som er blitt frastjålet kostbare klokker, smykker eller vesker. Normalt får kunden dekket slike tap raskt og enkelt, sier Voll. Men, om det viser seg at de mangler dokumentasjon på hvor varen er kjøpt eller at eiendelene ikke er tollklarert, blir det blankt avslag.

– Mange kunder blir fortvilte, samtidig skjønner de også at vi som forsikringsselskap ikke kan utbetale erstatning når varen er ført inn til Norge i strid med gjeldene toll- og avgiftsregler, sier Voll.

– Står det ukjent mva i annonsen er det mest sannsynligvis ikke betalt norske avgifter, fastslår Voll

Tips og råd:

  • Klokken holder seg mest sannsynlig bedre i pris med alle papirer i orden
  • Det vil i mange tilfeller være tryggere å kjøpe en klokke med dokumentasjon på norsk mva, enn uten
  • Klokken vil erstattes ved tyveri på reise- og innboforsikring
  • Det kan tegnes egen verdigjenstandsforsikring som dekker tyveri og andre uforutsette hendelser (Ref vilkår i forsikringsdokumentet)
  •  Hvis et tilbud lyder for godt til å være sant, ja så er det som regel det

Varer som ofte blir importert uten at det betales avgifter på:

  • Klokker
  • Smykker
  • Fotoutstyr
  • Vesker
  • Merke- og design klær
  • Kostbart datautstyr/pc, mac og mobiler

Fra vilkårene til Gjensidige: Gjenstander som er ført inn til Norge i strid med gjeldene toll- og avgiftsregler dekkes ikke av reiseforsikringen. Dette gjelder uavhengig av når gjenstanden ble innført.

Fakta: Alle som har vært i utlandet mer enn 24 timer kan ta med seg varer til Norge for inntil 6000 kroner. Overstiges dette beløpet, skal en gå på rød sone gjennom tollen og er pliktige til å betale moms + eventuelle avgifter.

Forsikringsbransjen avslår hvert år flere hundre krav på gjenstander som er ført inn i Norge uten at det er betalt toll og avgifter.

Eksempel fra virkeligheten

  • Rolex til en verdi av 55.000 kroner kjøpt i utlandet. Kunden var på ferie med familien da de ble ranet. Sendte inn krav, men siden det ikke var betalt toll og avgifter ved innførsel i Norge, som loven krever, ble kravet avslått.
  • Kunde ønsker å forsikre en klokke som har vært eid av flere ulike personer i Norge til en verdi av 400.000 kroner. Klokken ble kjøpt i utlandet noen år tidligere, men mangler dokumentasjon på at det er betalt toll ved innføring til Norge. Fikk avslag på tegning av forsikring.
  • Klokke kjøpt brukt til en verdi av 280.000 kroner og dokumentasjonen er et bilde av klokken samt kjøpekontrakt ved bruktkjøp. Mangler takst og dokumentasjon på betalt mva. Fikk avslag på tegning av forsikring.