Saksbehandlingsgebyrer, eller byggesaksgebyrer som de ofte kalles, varierer mye fra kommune til kommune.
Forbrukerrådet har tidligere i høst undersøkt hvor store gebyrer hver enkelt kommune tar for å behandle en søknad om å bygge hus.
Der ble det oppdaget store forskjeller i størrelsen på gebyrene.
Mens det nærmest er gratis noen steder, koster det over 60.000 kroner for å søke om å bygge en enebolig på 200 kvm i Nittedal.
Nå har Forbrukerrådet sjekket gebyrene som kommunene tar for å behandle en søknad om å bygge garasje.
Resultatet av denne undersøkelsen viser blant annet at innbyggerne i Frogn kommune må ut med hele 17.200 kroner i byggesaksgebyrer, mens innbyggerne i Fet slipper unna med 3500 kroner.
Les også: Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff
Annonse:
Lite åpenhet om hvordan gebyret beregnes
Disse enorme forskjellene ønsket Forbrukerrådet å få forklart nærmere, og kontaktet derfor de 30 dyreste kommunene for å høre hvordan de beregner disse gebyrene.
Det er nemlig ikke lov til å ta mer betalt enn de faktiske kostnadene knyttet til saksbehandlingen.
Svarprosenten var elendig. Kun Hurum, Ringerike og Nittedal svarte.
– Det er dramatisk dårlig at kun tre kommuner svarte oss på dette. Så lav svarprosent har Forbrukerrådet aldri opplevd tidligere. Det vitner om liten vilje til åpenhet, kommenterer fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet til egne nettsider.
Les også: Rentene på boliglån går ned
Umulig å vite om kommunene tar seg for godt betalt
Forbrukerrådet fant ytterligere ti beregninger da de lette på kommunenes nettsider, men fortsatt er beregningene for over halvparten av kommunene en godt bevart hemmelighet.
– De har altså ikke lov å tjene penger på dette, og det bør det være mulig å sjekke. Jeg tipper for eksempel innbyggerne i Frogn kommune kunne tenke seg å vite hvorfor de må betale fem ganger så mye som i Fet for å søke om å bygge garasje, sier Vie.
Hun mener dette bekrefter at det nok en gang er behov for å gjennomgå ordningen og praksisen med byggesaksgebyr, og spiller med det ballen videre til kommunalminister Jan Tore Sanner.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført
Dette bruker du mest strøm på hjemme