Kron-kundene hamstret indeksfond for en kvart milliard i januar

Kron Investeringsdirektør og grunnlegger Joar Hagatun. Foto: Tobias Østmoen.

2023 startet med et helt års forventet avkastning levert allerede i løpet av årets første måned. Verdensindeksen endte med hele 7 % avkastning i norske kroner. Det var særlig teknologisektoren som gjorde det skarpt, og teknologiindeksen Nasdaq hadde sin beste januar måned siden 2001.

Kron-kundene åpnet lommeboken og kjøpte fond for en kvart milliard i løpet av måneden, mens det var i overkant av 50 millioner i innløsing noe som gir en netto tegning på i underkant av 200 millioner kroner.

9 av 10 er indeksfond

Hele 9 av 10 fond på topplisten er indeksfond, dominert av aktører som DNB, KLP og Storebrand. Indeksfond vil si aksjefond som følger en referanseindeks, som verdensindeksen eller fondsindeksen på Oslo Børs. Målet er å gjenskape avkastningen i den delen av aksjemarkedet som fondet følger.

– Etter et rufsete 2022 er det «back to basics» for mange norske fondssparere i det nye året. Lave kostnader, god risikospredning og relativt sett god avkastning i fjor gjør nok at mange vil bruke indeksfond som grunnmur i porteføljen sin i 2023 sier porteføljeforvalter Joar Hagatun i Kron.

Milliardpakke setter fyr på fornybarmarkedet

Det eneste aktivt forvaltede fondet på topplisten er Storebrand Fornybar Energi. Fondet investerer blant annet i solkraft, vindkraft, hydrogen, geotermisk energi, vannkraft og infrastruktur knyttet til fornybar energi.

– President Joe Bidens nylig innførte gigantiske grønne lovpakke Inflation Reduction Act (IRA) har satt fart i fornybarmarkedet både i USA og Europa. Dette har nok mange fondssparere fått med seg, og det er naturlig at de nå posisjonerer seg for å få sin del av kaken utdyper Hagatun.

Milliardpakken trådte i kraft fra nyttår, og inneholder blant annet over 369 milliarder dollar i subsidier og skatteletter til fornybar energi og nullutslippsteknologi. Selv om milliardpakken foreløpig er innført i USA er det ventet at EU kommer med et motsvar for å hindre konkurransevridning. Storebrand Fornybar Energi har pr 31.12.22 litt over 60 % investert i USA og Europa.

Materialsektor i vinden

Sektorindeksfondet DNB Global Materialsektor var også for første gang oppe på topp ti listen. Fondet investerer i materialsektoren, som innebærer selskaper innenfor leting, utvinning og foredling av råmaterialer.

– Materialsektoren består av forholdsvis ukjente selskaper som betaler godt med utbytte i tillegg til å være relativt rimelig priset. Dette er kvaliteter som mange ser etter når de skal bygge robuste fondsporteføljer i 2023 sier Hagatun.

Topp 10 nettokjøpte fond oktober:

Kron Indeks Global

KLP AksjeGlobal Indeks

DNB Global Indeks

iShares Core S&P 500 UCITS ETF

Storebrand Indeks – Alle Markeder

Storebrand Global Indeks

DNB Global Materialsektor Indeks

DNB Europa Indeks

Storebrand Fornybar Energi

Storebrand Indeks – Norge