Juli er høysesong for lynnedslag. Husk å sikre bolig og innbo mot skader

Illustrasjonsfoto: KLP

I Norge er det godt over 100.000 lynnedslag i løpet av et normalår. Om lag halvparten av disse skjer i juli. Selv om du har forsikret dine eiendeler, kan det lønne seg å gjøre noen grep for å unngå skader.

Det er særlig Østlandsområdet, Agder og Telemark som treffes av lynnedslag om sommeren, ifølge Sintef og Meterologisk institutt.

I den senere tid har selskaper som KLP, Telenor og Fjordkraft alle gått ut med tips og råd før høysesongen til lyn- og tordenværet for fullt slår inn.

Trekk ut alle kontakter og installer overspenningsvern er de viktigste rådene.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Seniorrådgiver Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring. FOTO: KLP

Seniorrådgiver Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring. FOTO: KLP

Skader på elektrisitetsanlegget

En landsdekkende undersøkelse fra KLP viser at to av tre nordmenn drar ut støpsler og kabler til pc og tv før ferien. Men bare fire av ti har installert overspenningsvern i sikringsskapet.

– Det er bra at nordmenn er flinke til å dra ut støpsler. Men det skumleste er når lynnedslag gir skader på boligens elektrisitetsanlegg uten at skaden blir avdekket rett etterpå, og det oppstår senskade, sier seniorrådgiver Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring.

Et svekket strømledningsnett kan senere forårsake brann. Derfor er det betenkelig at mange ikke installerer overspenningsvern, mener han. Installerer du overspenningsvern i sikringsskapet, vil det som regel eliminere skaden fra et lynnedslag, eller redusere omfanget av den.

– Vær oppmerksom dersom det oppstår problemer med sikringer eller lyspærer som går i tide og utide etter et uvær. Dette handler om sikkerhet for familien, huset man bor i, og i tillegg andre vesentlige verdier som kan gå tapt, råder Nilsen.

I løpet av de siste to årene har det vært 25.547 branner som følge av lynnedslag i Norge, viser tall fra Finans Norge.

Les også: Politiet og UD endelig enige om du må ha med pass i Norden eller ikke

Størst fare for overspenning på bygda

Pressekontakt i Fjordkraft, Jeanne Tjomsland. FOTO: Fjordkraft

Pressekontakt i Fjordkraft, Jeanne Tjomsland. FOTO: Fjordkraft

– Vi anbefaler alle å trekke ut kontaktene til alt annet enn kjøleskap, fryseboks og eventuelle alarmer når man drar på sommerferie, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft i en kommentar.

– Overspenninger i det elektriske anlegget kan ødelegge elektronikk og elektriske apparater, og den enkleste måten å unngå dette er altså å trekke ut støpselet, legger hun til.

Ifølge Fjordkraft er det spesielt hus hvor strømmen kommer via kabler strukket i luften som er utsatt for overspenning. Når kabelen kommer via bakken er risikoen lavere.

Dermed er det utenfor tettbygde strøk og i villastrøk faren for overspenning er størst, mens den er mindre i leiligheter og typiske byområder.

Les også: Sjekkliste for hyttekjøp – dette skal du se etter

Telenor: Ikke glem teleteknisk utstyr

Telenor er også av den oppfatning at de fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie. Selskapet mener imidlertid at mange glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Lynnedslag kan nemlig gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr, og selskapet opplyser at de mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret.

– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med et enkelt grep. Når tordenværet kommer, gjelder det å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, pc, og TV enten du er i huset, hytta eller campingvognen, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Bjørn Amundsen

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge. FOTO: Telenor

– Mange av oss har for vane å skru av TV-en og ta ut støpselet. Det er også viktig å huske å trekke ut strømkontaktene til PC, nettbrett, modem og bredbåndsbokser for å unngå skader på elektrisk utstyr som er koblet til telenettet, sier Amundsen.

Det er heller ikke å anbefale å lade mobiltelefonen mens det tordner. Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra.

Les også: Nyttige tips om lokale trafikkregler før bilferien i Europa

Hold deg unna mobiltelefonen

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen eller bredbåndslinjen, melder Telenor. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektroniske forretninger.

– For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle Telenors sentraler. Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr knyttet til telenettet, sier Amundsen.

Han opplyser at det fra tid til annen skjer ulykker i forbindelse med tordenvær.

– Generelt vil Telenor oppfordre folk til å holde seg unna teleledninger i huset, og ikke prate i fasttelefonen i tordenvær. Det anbefales heller ikke å prate i mobiltelefon eller trådløs telefon, sier Amundsen.

Les også: Kun 11 av 41 solkremer får godkjent av Forbrukerrådet

Erstatning etter lynskader

Skader etter lynnedslag erstattes hvis du har en vanlig husforsikring, og erstatningen blir ikke redusert selv om du ikke har overspenningsvern eller har trukket ut støpsler, ifølge KLP.

Skulle fryseren ryke, dekkes også verdien av ødelagt mat i fryseren.

– Verre er det kanskje at uerstattelige data, bilder og annet du har lagret elektronisk kan gå tapt hvis boligen din rammes av lyn. Det er heller ikke populært at tv’n ryker rett før neste kamp i fotball-EM, eller at vaskemaskinen eller kaffetrakteren slutter å virke. Økonomisk kan du få kostnader i form av egenandeler, sier Nilsen.

18 prosent av de spurte i undersøkelsen til KLP gjør ingen tiltak for å sikre seg mot lynskader eller vet ikke om noen i husstanden gjør det.

Bare elleve prosent av de som har svart på undersøkelsen har satt inn finvern eller mellomvern i stikkontaktene der pc og tv er koblet til.

Les også: Syk før eller i ferien? Du kan ha krav på ny ferie


Dette kan du gjøre for å beskytte boligen din mot lynskader:

  • Installer overspenningsvern i sikringsboksen. Overspenningsvernet må være tilpasset det norske elektrisitets- og telenettet, og det er viktig at det installeres riktig. FG-godkjent overspenningsvern er å få kjøpt i mange butikker som selger data- og elektrisk utstyr. Overspenningsvern plugges i jordete stikkontakter og deretter plugger du i disse igjen det utstyret du ønsker å beskytte. Det finnes også avanserte overspenningsvern som i tillegg til strøm kan beskytte telefon- og bredbåndslinjene dine.
  • Sett inn finvern i stikkontaktene. Selv om overspenningsvernet tar mye av spenningen fra lynnedslaget, vil restspenninger fortsette videre inn i systemet. Du bør derfor helst ha flere vern slik at overspenningene gradvis reduseres og til slutt blir helt ufarlige før de når apparatene du vil beskytte. Et av disse vernene, grovvern, må installeres i sikringsskapet av sertifisert elektriker. Såkalte mellomvern og finvern kan du selv sette direkte inn i stikkontakten ved hvert enkelt apparat.
  • Trekk ut støpsel og kabel. Har du ikke overspenningsvern eller finvern, sørg i alle fall for å trekke ut støpsler og signalkabler til tv og pc før du drar på ferie, eller når det varsles tordenvær.
  • Trekk først ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.
  • Bredbånd på fiber: Trekk ut strømmen til ONT’en. Det er den boksen som er koblet med nettverkskabel til din bredbåndsruter.
  • Bredbånd på DSL: Trekk ut kabelen som er koblet mellom kontakten i veggen (og verden utenfor) og kontakten merket DSL på ditt modem/bredbåndsruter.Trekk også ut strømmen til modemet/ruteren.
  • Bredbånd på Kabel-TV: Trekk ut koaks-kabelenmellom TV/multimediekontakteni veggen og kabel-TV-modemet. Trekk også ut strømmen til modemet.
  • Ta bilde før du trekker ut ledninger. Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.
  • Samarbeid med naboen. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

Kilder: Telenor, KLP Skadeforsikring og Fjordkraft