Hva er billigst av oppvask for hånd og bruk av oppvaskmaskin?

Vasker du for hånd eller bruker du oppvaskmaskin? FOTO: Pixabay

I en travel hverdag er oppvaskmaskinen god å ha. Noen har sågar to, for å slippe å stable den rene oppvasken inn i skuffer og skap hele tiden. Det store spørsmålet er derfor hvordan dette slår ut i et privatøkonomisk- og miljøvennlig perspektiv, i forhold til å gjøre det på gamlemåten.

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Røn har sett på denne problemstillingen. De har målt både vannforbruket og det totale energiforbruket til en moderne Bosch oppvaskmaskin (energimerking A+++), og sammenlignet det med den manuelle varianten.

Trippel-A er til opplysning den beste karakteren som oppnås på energieffektivitet for hvitevarer.

Resultatet er kanskje noe uventet for noen

Oppvaskmaskinen brukte 11,8 liter vann per vask. Tilsvarende oppvask for hånd krevde bruk av 44 liter vann.

Energiforbruket som krevdes for å varme opp vannet til den manuelle varianten var hele 30 prosent høyere enn det var ved bruk av oppvaskmaskinen.

Når kostnaden for oppvaskmaskinen (nedskrevet over 10 år) var medregnet, kostet ett års oppvask med maskin 1024 kroner. Oppvask for hånd kom på 1202 kroner per år.

Konklusjonen er derfor at du sparer hverken miljøet eller lommeboken ved å ta oppvasken for hånd, fremfor å bruke en oppvaskmaskin av nyere modell.

Hva hvis vi inkluderer produksjonen av oppvaskmaskinen i miljøregnskapet, vil noen spørre seg. Ifølge Framtiden i våre hender har ikke dette noe særlig å si. En EU-studie viser nemlig at bruksfasen utgjør godt over 90 prosent av den totale miljøbelastningen til en oppvaskmaskin.

Sparer deg for 390 timer arbeid i året

En tysk studie fra Universitetet i Bonn i 2003 viste at en oppvask for hånd krevde 103 liter vann og 2,5 kWh energi. 113 personer fra syv forskjellige land ble observert mens de vasket opp 140 ulike deler. En oppvaskmaskin brukte 12-22 liter vann på den samme oppvasken og hadde et energiforbruk på mellom 1 og 2 kWh.

Den store forskjellen som ble pekt på i den undersøkelsen, var imidlertid tidsbruken. Mens de som vasket opp for hånd i gjennomsnitt brukte 79 minutter på oppvasken, brukte de samme personene kun 15 minutter på å fylle og tømme oppvaskmaskinen. I løpet av et år utgjorde den forskjellen 390 timer, eller over 22 prosent av et normalt årsverk (eksklusive ferie).