Nå blir det tryggere å kjøpe bruktbil

Unngå å bli lurt. Nå kan du sjekke om kilometerstanden på bilen du vurderer å kjøpe er riktig. FOTO: Freeimages.com

Fra midten av februar kan du sjekke om noen har trikset med kilometerstanden på bilen du vurderer å kjøpe.

Hver gang en bil er til EU-kontroll blir kilometerstanden rapportert inn til Statens vegvesen. Det er disse tallene som nå er tilgjengelige på nettsiden til Statens vegvesen og i appen «Bil og henger», skriver samferdselsdepartementet i en pressemelding.

– Regjeringen er opptatt av å modernisere og forenkle hverdagen til folk flest. Derfor er det flott at Statens vegvesen nå har laget en løsning hvor du enkelt kan sjekke kilometerstanden på en bil du har lyst til å kjøpe. Det gjør det både enklere og tryggere å være bruktbilkjøper, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sjekker ut den nye appen «Bil og henger». FOTO: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sjekker ut den nye appen «Bil og henger». FOTO: Samferdselsdepartementet

Kjøp av bil ligger på toppen av klagesaker hos Forbrukerrådet hvert eneste år. I noen av tilfellene har selger skrudd tilbake kilometertelleren uten å informere kjøper om dette.

I andre tilfeller kan feil i kilometerstanden rett og slett skyldes en tastefeil. Nå kan alle bileiere enkelt sjekke om tallet som står på kontrollseddelen etter en EU-kontroll er riktig.

– Det skal være trygt å kjøpe bruktbil, og jeg håper at dette forholdsvis enkle tiltaket vil bidra til at færre bilkjøpere blir lurt, sier Solvik-Olsen.

I en pressemelding fra Statens Vegvesen sier overingeniør Leif Magne Halvorsen følgende:

– Mange er opptatt av dette, og kilometerstand er jo gjerne noe av det som er utslagsgivende når du skal kjøpe deg ny bil. Vi håper også at denne åpenheten kan føre til at færre forsøker å jukse med dette.

Fakta om tjenesten:

  • Du finner tjenesten på www.vegvesen.no/bilinfo sammen med andre kjøretøyopplysninger
  • Tjenesten viser kilometerstand ved EU-kontroller utført fra 1. januar 1997
  • Ved hver EU-kontroll rapporterer verksted/kontrollorgan inn kilometerstand til Statens vegvesen, og det er disse tallene som vises. Statens vegvesen kan ikke garantere at rapporteringen er riktig.
  • Avvik i kilometerstandhistorikken er ikke nødvendigvis juks eller svindel. Det kan også skyldes feiltasting, rettelser fra miles til kilometer, at bilen har byttet speedometer eller at telleren har nullstilt seg ved 100.000 km.
  • Feiltasting vil som hovedregel ikke bli rettet. Som tilsynsmyndighet er det viktig for Statens vegvesen å bevare alle dataene slik de ble meldt inn. Da unngår vi også at useriøse aktører kan spekulere i å endre kilometerstanden opp og ned.
  • Er kjøretøyet bruktimportert etter 30. november 2009 viser tjenesten også kilometerstand fra tidspunktet da det ble importert (fremvist til Statens vegvesen for første gangs registrering i Norge).
  • Statens vegvesen planlegger senere i år å vise kontrollsedler/resultat av EU-kontrollene i denne tjenesten.
  • Kilometerstand vil også bli tilgjengelig i Statens vegvesens app «Bil og henger».

Kilde: Statens vegvesen