Fra 3. juli blir det forbudt å selge en rekke engangsprodukter i plast

Fra og med 3. juli får du ikke lenger kjøpt sugerør i plast. Foto: Manfred Richter/ Pixabay

Et EU-direktiv gjør at det snart ikke lenger blir mulig å kjøpe en rekke engangsprodukter i plast, som blant annet bestikk og sugerør. Årsaken er at mye av dette havner i naturen.

Fra og med 3. juli blir det forbud mot en rekke engangsprodukter i plast.

Ifølge Miljødirektoratet gjelder forbudet bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, men ikke bomullspinner og sugerør til bruk som medisinsk utstyr.

I tillegg blir det også forbud mot take-away matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor (ekspandert polystyren).

Årsaken til forbudet er at mange av disse produktene havner som søppel på norske og europeiske strender.

– Forbudet, som omfatter hele EU, vil bidra til betydelig reduksjon i forsøpling av plast i naturen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, til egne nettsider.

I Norge alene kan det redusere bruken av denne typen engangsplast med 1,9 milliarder enheter eller cirka 3600 tonn i året, viser en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.

Les også: Nå blir det flere pantbare vin- og brennevinsflasker på Vinmonopolet

Saken fortsetter under annonsen:


Innføres samtidig i alle EØS-land

– Det er relativt enkelt å erstatte produktene som nå blir forbudt med produkter vi kan bruke om igjen som del av en sirkulær økonomi eller med engangsprodukter i andre materialer, sier Hambro.

Det har lenge vært kjent at forbudet ville komme. Mange produsenter og importører har derfor allerede faset ut produktene som blir forbudt.

– Vi bruker alt for mye unødvendig engangsplast som havner i naturen eller på gata. På strendene langs norskekysten plukkes det store mengder av slike plastgjenstander hvert år, uttalte klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn tidligere i år.

– EU-forbudet mot engangsartikler av plast er noe Norge har støttet, og vi innfører det nå samtidig som alle land i EØS-området, la han til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

13.000 båter ble vraket i fjor og 13 millioner kroner utbetalt til båteierne

Få vet at de har fem års reklamasjonsfrist på mobilen

Ny nettleie vil straffe deg som bruker mye strøm på en gang

Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Antall strømkunder som produserer egen strøm er tredoblet på to år