Fortsatt stor kjøpsinteresse blant private sparere

nordnet Mads Svendsvik Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

Etter en urolig måned med kvartalstall og USA sitt gjeldstak som fokus har Nordnet sine kunder fortsatt å vekte seg opp i aksjer gjennom mai måned.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 15,8 milliarder kroner i mai og netto ble det kjøpt aksjer for 444 millioner kroner. Aker BP troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 104 millioner kroner. MPC Container Ships topper salgslisten, med et nettosalg på 77 millioner kroner.

– Mange klør seg nok i hodet over Aker BP kursen. Selv om resultatene har vært gode har oljeprisen falt og dratt med seg Aker BP. Sterk dollar gjør det derimot veldig lukrativt for norske utbytteinvestorer. MPC Container Ships har lenge vært en favoritt blant våre investorer. Et svakere marked har derimot gjort at kursen har falt mye gjennom året, men har aksjen har betalt gode utbytter og i år har aksjen korrigert godt opp, sier Mads Johannesen, Investeringsøkonom i Nordnet.

Børsmåneden mai har vært preget av kvartalsfremleggelse fra verdens selskaper og diskusjonen om det amerikanske gjeldstaket. Foreløpig er det ingen løsning på dette og siste frist for enighet er i starten av juni. Dette ser ut til å ha preget markedet på kort sikt.

– Det amerikanske gjeldstaket er økt 78 ganger siden 1960, og siden finanskrisen er statsgjelden i USA nær tredoblet. USAs gjeld er svært høy, men det kan fort bli høyere om man kommer til enighet, forteller Johannesen.

Nordnet-kundene kjøper sykliske aksjer og selger «trygge aksjer»  

I løpet av mai måned har selskaper anses som trygge blitt solgt og sykliske aksjer blitt kjøpt.

– DNB er ansett som noe av det mest solide vi har på Oslo Børs. Banken kom også med ny rekordinntjening og høyt utbytte ved sin tallfremleggelse, allikevel selger våre kunder aksjen i mai måned, fortsetter Johannesen.

På salgstoppen troner MPC Container Ships, DNB Bank og Crayon Group som de mest solgte aksjene i mai.

– Crayon Group var en fantastisk veksthistorie på Oslo Børs siden den ble notert. I 2022 og 2023 har derimot aksjen hatt sterk motvind, og jeg tror flere optimister nå har kastet kortene, avslutter Mads Johannesen i Nordnet.