Flyfeber blant private sparere

nordnet Mads Svendsvik Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

August har vært en tettpakket måned med flere kvartalstall og sentralbanker som nok en gang var i fokus. Dette har også preget private sparere, som har vektet seg ned i aksjemarkedet.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 23,3 milliarder kroner i august og netto ble det solgt aksjer for 138 millioner kroner. Norwegian troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 205 millioner kroner. Aker BP topper salgslisten, med et nettosalg på 195 millioner kroner.

– Norwegian kom med bedre tall enn ventet og tjente 538 millioner kroner før skatt. I tillegg så hintet CEO Geir Karlsen om et mulig utbytte som virkelig har satt fart på aksjehandelen. kommenterer Mads Svendsvik Johannesen i Nordnet.

Aker BP har lenge vært en av de mest handlede aksjene blant de private sparerne. Etter at aksjen har steget 15 prosent siste tre måneder er det flere som velger å sikre litt gevinst, forteller Johannesen.

Børsmåneden august har vært preget av tall fra de store råvareselskapene på Oslo børs. I sum har tallene vært bedre enn hva markedet har forventet og markedet har tatt dette godt imot. Det viser også avkastningen på Oslo Børs, som er opp nesten 2 prosent i august, mens de amerikanske børsene er ned for måneden. At de amerikanske børsene tar seg en pustepause, er derimot ganske ventet, med teknologitunge Nasdaq opp over 40 prosent og S&P-500 opp 17 prosent for året.

– Selv om 10 årig amerikansk statsrente er på høye nivåer og meravkastningen av å sitte i aksjer er svakere enn på lenge så ser det ikke ut til å drepe investeringslysten på de amerikanske børsene. Troen er nok stor på at vi snart har sett en rentetopp. Det store spørsmålet er derimot hvor lenge renten holdes på disse nivåene, det kan være lengre enn hva investorene priser inn i dag, fortsetter Johannesen.

Nordnet-kundene kjøper industriaksjer og selger olje  

I løpet av august måned har Nordnet-kundene kjøpt industriaksjer og solgt seg ned i oljeaksjer. Mest kjøpt er Norwegian og MPC Container Ships, mens mest solgt er Aker BP og PGS.

På salgstoppen troner Aker BP, PGS og Salmar som de mest solgte aksjene i august måned.

– Etter et tøft fjorår har Salmar virkelig fått fart på seg igjen. Selskapet har steget hele 34 prosent på børsen så langt i år. Kursoppgangen, i kombinasjon med et sannsynligvis lavere overskudd fremover grunnet lakseskatten, er nok grunnen til at private sparere vekter seg ned i aksjen, avslutter investeringsøkonomen.