Fersk undersøkelse: Stor usikkerhet om bruktbilkjøp

naf Kontrakten er bruktbilsalgets viktigste dokument, og den bør si noe om hvilke opplysninger selger har gitt om bilen og hva partene ellers har blitt enige om. Foto: NAF.
To ting gjør folk usikre ved kjøp av bruktbil privat: Bilens tekniske stand og reklamasjoner i ettertid. – Dette viser hvor viktig det er å få undersøkt bilen grundig før du slår til på bruktbilkjøpet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I undersøkelsen gjennomført av Norstat for NAF, svarte nær 78 prosent at usikkerheten rundt bilens tekniske stand er den største frykten ved bruktbilkjøp. 62 prosent frykter reklamasjoner i etterkant mest. Deretter kommer usikkerhet rundt oppgjør (21 prosent) og eierskifte (19 prosent).

– Det er ikke enkelt å sjekke bilens tekniske tilstand på egen hånd. Mye er skjult både når det gjelder rust og tekniske feil. Derfor er det lurt å dra på et verksted eller et av våre sentre for å få vurdert bilen nøye før man kjøper den, sier Sødal.

På advokatenes toppliste

Konflikter etter kjøp og salg av bruktbil er det NAFs advokater hjelper flest medlemmer med. Så langt i år har NAF Advokat hatt 637 saker som omhandler reklamasjoner etter kjøp av bruktbil mellom privatpersoner.

– At mange synes usikkerheten er stor når det gjelder reklamasjoner etter bilkjøpet, er derfor ikke overraskende. Har du vært nøye med kontrakten ved bilkjøpet, kan uenighetene løses enklere, sier NAF-rådgiveren.

Kontrakten er bruktbilsalgets viktigste dokument, og den bør si noe om hvilke opplysninger selger har gitt om bilen og hva partene ellers har blitt enige om.