Få mer ut av feriebudsjettet: Slik sparer du bom- og fergekostnader i bilferien

naf Bompenger, illustrasjonsbilde. Foto: NAF.

Bompenger og fergebilletter kan gjøre innhogg i feriebudsjettet om du reiser på hovedveiene eller inn og ut av de store byene. – Elbil er fortsatt rimelig både i bomstasjonene og på fergene, men særlig i byene øker bomutgiftene også for elbilistene, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Alle som reiser på bilferie sør for Tromsø må regne med utgifter til bompenger og ferger. Det varierer riktignok en del utfra hvilken vei du velger, selv på hovedveiene. Eksempelvis koster turen mellom Oslo og Trondheim en drøy hundrelapp mindre tur-retur med en dieselbil om du velger Østerdalen fremfor Gudbrandsdalen. Og velger du riksvei 9 fremfor E39 tur-retur Bergen – Kristiansand, slipper du med drøye 600 kroner mindre i bompengeutgifter.

Også for de som kjører elbil, er det forskjell i bom- og fergeutgifter utfra hvilken rute som velges. Det koster om lag halvparten i bomutgifter om du velger å kjøre Østerdalen fra Oslo til Trondheim framfor E6 i Gudbrandsdalen tur -retur. Fra Bergen til Kristiansand er det drøyt 300 kroner billigere å velge riksvei 9 fremfor E39.

– Uavhengig av om bilen du kjører går på strøm eller flytende drivstoff, er det enda mer å spare om du velger å kjøre mer utenfor allfarvei. Med god planlegging og litt bedre tid til selve reisen, kan bom- og fergekostnadene dine bli betydelig lavere, sier Sødal.

Det finnes flere nettsider som er gode til å planlegge en slik reise, blant annet reiseplanlegger.naf.no fra NAF.

– Kanskje er det en god idé å la selve bilturen bli en viktig del av ferien, spør Sødal, – Rett og slett at reisen blir målet i stedet for at man skal komme raskest mulig frem til ett feriemål, fortsetter han.

Vestlandskysten er dyr å kjøre

Den mest kostbare kjøreruta i Norge er om du reiser fra Stavanger langs hele vestlandskysten til Trondheim. Da må du ut med rett 1571,40 kroner til bompenger og ferger tur-retur, og har du ikke Autopass-brikke må du betale enda mer.

Hvordan skaffe seg oversikt over kostnadene?

Bompengekalkulator.no gir god oversikt over prisene for både bompenger og ferger langs den ruten du velger. Prisene er inkludert 20 prosent Autopass-rabatt. Prisene nedenfor er tur-retur på hele den aktuelle strekningen. Både bompenger og fergekostnader er med i summen. Prisene er innhentet 29. juni 2022.