Eksperttips: Slik forlenger du levetiden på klærne dine

klærGarderobe, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

I en verden preget av stadig skiftende motetrender, kan klær til tider oppfattes som kortsiktige investeringer. Det er imidlertid viktig å ta vare på klærne våre for å forlenge levetiden. Ved å praktisere bevisste vaskevaner, kan vi ikke bare minske vår miljøpåvirkning, men også spare penger på lang sikt.

Mats Haglund er produktekspert hos LG Nordic Home Appliances. Her deler han seks tips for å forlenge levetiden på klærne dine, samt gjøre hverdagsvasken mer bærekraftig:

1. Lagring av ullplagg: For å bevare plaggene dine og unngå krymping, anbefales det å vaske dem forsiktig med riktig temperatur og ullvaskemiddel. Dersom plagget likevel krymper, bør du legge plagget i kaldt vann med en mild, ullvennlig såpe i omtrent 10 minutter for å løse opp ullfibrene. Etterpå, heng eller legg plagget på et kjølig sted, og forsiktig strekk det tilbake til sine opprinnelige dimensjoner for å gjenopprette fibrenes integritet. La deretter ullplagget tørke naturlig, da unngåelse av varme i tørkeprosessen bidrar til å opprettholde fibrenes form. Vær oppmerksom på at det kan være nødvendig å gjenta prosessen flere ganger for å oppnå ønsket størrelse på plagget.

2. Luft klærne: Klær som har vært brukt en dag og er ubrukte, trenger sjelden å vaskes. I stedet for å legge dem i vaskemaskinen, kan du vurdere alternativer som luftig eller bruk av en damprenser. Et eksempel på en slik løsning er LG Electronics Styler, som tilbyr damprensing og rask pressing av klærne. Hvis du ikke har tilgang til slike damprensere, kan du enkelt friske opp klærne ved å henge dem på badet mens du dusjer. Dette hjelper med å bevare plaggets kvalitet og friskhet, uten å belaste dem med unødvendig vasking.

3. Ikke vær redd for kalde vasker! Ta sjansen på å senke temperaturen når du vasker klærne dine. Dette energieffektive tiltaket bidrar til å bevare fargene på klærne, og er både en fordel for økonomien og miljøet.

4. Tørkeballer for kortere tørketid: Tennisballer har lenge vært et populært hjelpemiddel for å tørke dundyner og puter jevnt i tørketrommelen. Nylig har imidlertid ulltørketrommelballer blitt mer populært. Ikke bare bidrar de til jevn tørking, men de hjelper også med å redusere statisk elektrisitet i tørketrommelen. Du kan i tillegg tilføre en behagelig duft ved å dryppe noen dråper duftolje på tørkeballene.

5. Vask vaskemaskinen innvendig: Selv vaskemaskinen trenger litt pleie for å holde klærne rene og friske, og spesielt fjerning av gammelt vaskemiddel og lo er viktig. Du kan enkelt rengjøre vaskemaskinen ved å bruke en miljøvennlig blanding av vaskemiddel, eddik og vann, samt en mikrofiberklut. Mange moderne vaskemaskiner har også dedikerte rengjørings-programmer for trommelen, som anbefales å bruke hver måned for å holde maskinen i topp stand.

6. Vask like klær sammen: For å ta vare på klærne og unngå unødvendig slitasje, er det lurt å sortere klærne før vask. Sjekk vaskesymbolene på hvert plagg for å forsikre deg om at de blir riktig behandlet og ikke tar skade under vasken. For eksempel, sokker og jeans har ulike behov og bør vaskes separat med passende vaskeprogrammer.

Mats Haglund, produktspesialist hos LG Electronics, understreker at bærekraft er mer enn en trend. Ved å følge disse rådene kan alle bidra til å redusere miljøpåvirkningen fra klesindustrien og samtidig forlenge levetiden til klærne, slik at de kan brukes lengre.