Nordmenn er kreative: Lager fiskekaker fra bunn for å spare penger

kjøkken mat Matlaging, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Det siste året har prisene på det meste føket i været. Dette har gjort at nordmenn nå ser på stadig nye tiltak hvor de kan spare penger i hverdagen, viser fersk undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av SodaStream. Alt fra å fryse ned brød og lage mat fra bunn til å lage mer brus hjemme med kullsyremaskin er tiltak som nå gjøres i norske hjem.

Ifølge undersøkelsen er 3 av 10 nordmenn avhengig av smarte sparetiltak for å få hverdagen til å gå rundt. Mange velger nå rimeligere merker på butikken (58 prosent), fryser ned brød (48 prosent), begrenser take away (37 prosent) og drikker vann istedenfor brus (36 prosent).Mats Ajpe, markedssjef i SodaStream Nordics, er imponert over hvor flinke nordmenn er til å finne hverdagslige løsninger som sparer penger.

– Matvarer som har gått ut på dato, nedsatte varer med kort holdbarhet, og ikke minst harrytur over grensen er det også mange som nevner. Det er til og med noen som lager all mat fra bunnen – alt fra fiskekaker, pizza, rundstykker og brød, sier Ajpe.

Vil bli flinkere til å spare, men vet ikke hvordan

Selv om undersøkelsen viser at flere er flinke til å spare, er det likevel mange som sliter med å finne smarte hverdagslige sparetiltak. 1 av 5 nordmenn ønsker å bli flinkere til å spare, men vet ikke hvordan.

– Jeg forstår at det kan føles vanskelig å velge hva man skal prioritere og hvilke tiltak du kan gjøre som faktisk utgjør en forskjell. Det finnes imidlertid mange måter å spare på. Prøv for eksempel å sette opp ditt eget budsjett, start med ukeshandling, spis mat med venner eller hos familien og ta med matpakke istedenfor å kjøpe lunsj, sier markedssjefen og fortsetter:

– Det kan også være lurt å følge med på tilbud fra nærbutikken din. Her kan du gjøre noen gode kupp.

Drikker brus for nærmere 4000 kr i året

Brusglade nordmenn ser også ut til å ha en vei å gå. Tallene viser nemlig at 1 av 10 drikker brus for 320 kroner i måneden. Dette tilsvarer rundt 3840 kroner i året – kun på brus.

– 20 prosent oppgir at de drikker mellom 1 og 2 liter brus i uken, mens hele 11 prosent drikker mellom 2 og 4 liter i uken. Jevnt over er det kvinner som topper statistikken, og faktisk er det 6 prosent kvinner som drikker mer enn 6 liter i uken, som tilsvarer rundt 7680 kroner i året, sier Ajpe.

Norge har lenge vært kjent som et land som drikker mye brus. Han påpeker at det også her finnes sparemuligheter.

– Istedenfor å kjøpe nye brusflasker hver uke, kan du lage mer kullsyrevann hjemme. Det finnes også ulike smaker som kan tilsettes, i tillegg er det nok en litt mer sunnere variant, avslutter Ajpe.