Én av fem nordmenn vil slutte i jobben og starte for seg selv

Norge er et av landene med best forutsetninger for å skape noe nytt, men vi er blant de som er minst villige til å satse, opplyser administrerende direktør Eivind Bøe i Randstad Norge. Foto: Randstad

Norge er et av Europas beste land å starte gründervirksomhet i, men bare én av fem nordmenn sier de vil vurdere å slutte i jobben for å starte for seg selv. – Det er et interessant paradoks, uttaler administrerende direktør i Randstad Norge.

Nordmenn er noen av det internasjonale arbeidsmarkedets minst risikovillige til å starte egen virksomhet, til tross for gode rammevilkår, viser en global arbeidsmarkedsanalyse fra bemannings- og rekrutteringsselskapet Randstad.

I den ferske rapporten, som omfatter over 25.000 arbeidstagere i privat sektor fra 33 land, svarer nemlig bare én av fem nordmenn (20 prosent) at de vurderer å slutte i jobben for å bli sin egen arbeidsgiver.

Annonse:


Dette er langt under det globale snittet. Selv i Sverige er interessen for å starte for seg selv vesentlig større enn i Norge.

Noen flere, 28 prosent av de spurte, sier de vil starte for seg selv dersom de mister sin nåværende jobb.

– Norge fremstår i undersøkelsen som et av de beste og tryggeste landene å starte gründervirksomhet i, der myndighetene legger godt til rette for entreprenørskap. Bare Sveits scorer høyere enn oss i Europa når folk blir spurt om landets de bor i er et godt sted å starte egen virksomhet, uttaler administrerende direktør Eivind Bøe i Randstad Norge i en melding.

Les også: 20.000 pensjonister og uføretrygdede vil se «slippen» sin

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Tre av fire går konkurs innen fem år

– Nesten syv av ti nordmenn (69 prosent, red.anm.) synes norske myndigheter aktivt støtter gründerbedrifter, og her scorer vi over det globale gjennomsnittet. Likevel drømmer knappe én av tre (28 prosent, red.anm.) av oss om å bli gründer, og det er et interessant paradoks, sier Bø, og legger til:

– Norge er altså et av landene med best forutsetninger for å skape noe nytt, men vi er blant de som er minst villige til å satse. Det sier antagelig mye om nordmenns søken etter trygghet, og om lav arbeidsledighet og våre gode lønns- og sosiale ordninger.

57 prosent av deltagerne i undersøkelsen på global basis, sier de ville elsket å være gründer, men at risikoen for å mislykkes er for stor. Menn er jevnt over noe mer betenkt over denne risikoen enn kvinner, mens yngre respondenter (18-34 år) er mer redde for feiltrinn enn ansatte mellom 55 og 67 år.

Bø opplyser at så mye som 75 prosent av norske bedrifter som startes opp, går konkurs i løpet av de fem første årene.

Les også: Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP

Les også: Norges beste arbeidsplasser er kåret. Dette er hemmelighetene deres

Les også: 15.120 kroner mer i engangsbeløp til nybakte foreldre i 2017