VG avslører: korrupsjon med norske banker og innvandrere

politi Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Låneagenter som forfalsker lånesøknader, utro tjenere i landets banker, sekssifrede kontantbeløp og kunder som ofte er innvandrere eller andregenerasjon. VG avslører at det årlig blir utbetalt flere milliarder i lån til kunder som ikke går direkte til banken, men tar omveien via en låneagent, opplyser Rights.no.

VG har kartlagt et dusin låneagenter. Kundene ofte er innvandrere eller barn av innvandrere. Noen mangler språk- eller samfunnskunnskap. Det gjør dem dårligere utrustet til å navigere det norske bankvesenet alene, skriver VG.

Mens kundene, som egentlig ikke er kredittverdige eller mangler inntekten som skal til for å ta opp ordinære banklån, må skaffe til veie opptil flere hundre tusen kroner i kontanter for å få tilgang til store banklån, havner ikke alle tusenlappene i agentenes lommer. På innsiden av den store, etablerte Nordea Bank sitter bankmenn som også har dype lommer, ifølge Rights.no.

Korrupsjonen er omfattende, og Norges nest største bank, Nordea, er involvert via en utro tjener VG har skjulte opptak av:

– Det er for de som ikke får lån i det hele tatt. Vi sender dem videre, vi har en kredittsjef, [i] banken som vi samarbeider med.

– De fikser det. Men det koster veldig mye penger, og det er for ikke små lån. Det er hvis du vil ha fem [millioner], seks [millioner].

En stor politiaksjon ble nylig utløst av mistanke om korrupsjon og lånebedragerier for over 150 millioner kroner. Hvor stor del av Nordeas totale låneportefølje som kan være rammet av korrupsjonen er det foreløpig ingen oversikt over.