Spar strøm og penger mens du er borte i påsken

strømStrømforbruk, ilystrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Skal du reise bort i påsken? Kanskje venter en avslappende påske på fjellet og hytta, eller en spennende utenlandsreise. Ved å forberede deg og ta noen grep før du reiser bort, kan du spare penger på strømmen, og samtidig gjøre boligen sikrere med tanke på brann og innbrudd.

En rekorddyr marsmåned

Mars ble tidenes dyreste strømmåned, med en gjennomsnittlig spotpris for Sør-Norge på 187,04 øre, eksklusive mva og avgifter (for områdene NO1, NO2 og NO5). Til sammenligning var strømprisen fortsatt lav i Midt- og Nord-Norge, her var gjennomsnittlig spotpris 17,82 øre, eksklusive avgifter og mva for Trondheim (NO3), og 15,10 øre for Nord-Norge (NO4). Årsaken til prisforskjellene er overskudd av kraftproduksjon i disse områdene, og begrenset overføringskapasitet i strømnettet sørover.

Strømsparetips for påsken

Den største delen av strømforbruket går til oppvarming, det utgjør over 60 % av forbruket, så her er det mye penger å spare dersom du gjør noen enkle justeringer før du reiser bort.

Et tips er å senke innetemperaturen, og dersom du har varmepumpe kan du senke temperaturen på denne når du reiser bort. Det er viktig å ikke skru av all varmen eller skru varmepumpen helt av, da det ikke anbefales å ha mye lavere enn omtrent 12 grader. Dersom det blir veldig kaldt kan vannrørene fryse slik at de kan sprekke.

Når det gjelder varmtvannstanken, er det ingen god idé å skru av denne selv om det kanskje frister. Den bruker lite strøm på å holde på varmen, men bruker mye på å varme opp igjen. Ved for lav temperatur er det også fare for bakterier i vannet.

Et annet tips er å gjøre det til en god vane å dra ut støpselet på elektrisk utstyr som ikke er i bruk. Det vil spare litt strøm, da utstyr som TV, PC og lignende faktisk bruker litt strøm også i standby-modus. I tillegg vil det redusere risikoen for brann, og skade ved tordenvær.

Et siste tips er å skru av all belysning, men å bruke en timer. Det lønner seg å skru av belysning med tanke på strøm, men det kan og være fare for innbrudd når boligen er helt mørk. Kjøp en timer som slår belysningen av og på, slik at det ikke ser ut som man er bortreist.  Pass også på at alle vinduer er lukket ordentlig. Dette med tanke på både innbrudd og varmetap.

Hvordan blir prisene framover?

Vedvarende uroligheter i energimarkedet bidrar til store variasjoner og uvisshet rundt strømprisene framover. I følge NVE forventes det mindre tilsig enn normalt i vannmagasinene, på grunn av kaldere og tørrere vær framover. Ved å ta noen grep før man reiser bort, kan man hvert fall spare litt penger på strømmen mens man er borte.

Kilde: Elskling.no