Spar penger: Nå åpner DNTs hytter i fjellet

DNT DNTs betjente hytte Vangshaugen byr på badevann og historisk sus. Foto: DNT.

Svak krone og mye interesse gir tro på sterk norgessommer. – Du kan få mye ferie for pengene.

– Det er tydelig at folk planlegger norgesferie nå. Vi får mange henvendelser fra nordmenn, men også fra utenlandske turister, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Han tror svak krone og dyrere utenlandsferier bare er noen av grunnene til at mange vender tilbake til norske feriefavoritter.

– Mange erfarte under pandemien at det å feriere i eget land gir en rekke muligheter. Folk kjenner på mindre penger å rutte med, og vet samtidig at i Norge kan man få mye ferie for pengene med hytteferie og friluftsliv, sier Klarp Solvang.

De betjente hyttene på fjellet åpner nå 

På DNTs mer enn 550 hytter har vertskap og frivillige vært i full sving i ukevis for å gjøre fjellet og hyttene klare til sommersesongen. Noen av de betjente hyttene har allerede åpnet, mens de aller fleste åpner til helgen.

DNTs medlemsforeninger melder om stor interesse for fjellferie. Likevel er det fortsatt mye ledig kapasitet på hyttene i fjellet.

– Det finnes DNT-hytter for alle! Til fjells, i skogen, nært byer og langs kysten. På de betjente hyttene venter vertskap med treretters middag og varm velkomst. De selv- og ubetjente hyttene våre er rimeligere alternativer som gir god, gammeldags hyttestemning, sier DNTs generalsekretær.

Spør etter ukjente perler 

Det er mye interesse for såkalte “ukjente perler” og turer litt utenfor allfarvei. Det viser spørsmål fra folk som ønsker å oppleve noe litt annerledes når de ferierer i eget land. Og da DNT ga ut boken “Våre best bevarte hemmeligheter” på Cappelen Damm i våres gikk boka inn på bestselgerlista.

En betjent hytte som mange ikke kjenner til, er Vangshaugen i området Dovrefjell-Sunndalsfjella. Også her er vertskap Kirsti Edøy (se bilde) klar for sommeråpning.

– Vi har tjuvstarta litt og er nå klar for å ta imot årets sommergjester i tre måneder fremover, sier Kirsti Edøy.

Hun har tro på at årets sommer blir bedre enn fjoråret værmessig. Med mange nordmenn på jakt etter nye ferieopplevelser i eget land, er hun optimistisk foran årets sesong.

– Jeg har et inderlig ønske om at enda flere skal oppdage denne perla av ei hytte og den fine naturen som omgir oss. Sunndalen og området rundt byr på stor variasjon – her skal det være turer for enhver smak. Dessuten er et besøk her på Vangshaugen er opplevelse i seg selv, sier vertskapet på turisthytta med historie tilbake til den gang den britiske overklassen ferierte i Sunndalsfjella.

Fine forhold mange steder

DNTs generalsekretær forteller at det er fine forhold i mange fjellområder. Det er fortsatt snø i høyfjellet og i noen andre områder, men nå smelter det fort.

– Det er praktfullt til fjells med kontrasten av blomstrende og irrgrønne daler og snø på toppene. Det er så fint på fjellet nå, men jeg ber alle sjekke føremeldinger, åpningstider og informasjon om bruer, sier Klarp Solvang.