Snart vinterferie : Her får du mest ski for pengene!

vinter slalom Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Vinterferien er snart her og mange planlegger skiferie med familien. Noe som fort kan bli en dyr historie. Hotell og overnatting, eventuelt leie av skiutstyr og kostnader for heiskort. Prisøkningen i samfunnet viser seg også i skibakken 2023. Men hvor får du mest ski for pengene? Og hvordan kan man få ned kostnaden på vinterferien?

Prisøkning også i de svenske fjellene

Sverige har lenge kunnet lokke med billig overnatting, lavere matpriser og billigere heiskort. Men også hos søta bror har prisene på skiferie økt drastisk de siste årene. Ifølge en artikkel hos Expressen Låneguiden har prisen på en ukes heiskort for en familie på fire steget med over 40 prosent i Sälen og 36 prosent i Åre i løpet av de siste seks årene.

Dyre heiskort

Foruten overnatting så er det utgifter på heiskort som drar opp prisen på skiferien. Du kan spare litt på å velge flere sammenhengende dager, samt bestille og lade skipass på nettet og ikke på plass i bakken. I Trysil, for eksempel, så synker prisen fra 607 kroner til 424 kroner per dag når du velger ukespass isteden for dagskort. Vet du at du skal kjøre alle dagene så er det mange penger å spare på å kjøpe lengre perioder.

Priser på dagskort i uke 9:

Norge

Trysil 

1 dag – 607 kr

3 dager – 1 744 kr

En uke – 2 968 kr

Hemsedal 

1 dag – 602 kr

3 dager – 1 729 kr

En uke – 2 938 kr

Sverige

Åre

1 dag – 671 kr

3 dager – 1915 kr

En uke – 3 287 kr

Vemdalen 

1 dag – 613 kr

3 dager – 1 764 kr

En uke – 2 969 kr

Her får du mest løype for pengene

Selv om skipass er noe dyrere i Åre så får du generelt mer ski for pengene i de svenske fjellene sammenlignet med norske. Dette viser en undersøkelse gjort av STS Alpresor, som har sammenlignet antall kilometer løype med priser på heiskort.

I Åre betaler du cirka 28 kroner per løypekilometer mens du i Trysil betaler 39 kroner per kilometer. Legg til billigere levekostnader i Sverige og det er tydelig hvor du finner den billigste skiferie i Skandinavia. Dyrest er Hemsedal med hele 64 kroner per kilometer.

Mest valuta for pengene får du i Alpene – i noen tilfeller så får du hele 10 ganger så mye løype per krone sammenlignet med hva du får i de svenske eller norske fjellene.

Så mye koster hver løypekilometer 

  • Val Gardena, Italia – 3 kroner per kilometer
  • Saalbach, Østerrike -10 kroner per kilometer
  • Åre, Sverige – 28 kroner per kilometer
  • Trysil – 39 kroner per kilometer
  • Hemsedal – 64 kroner per kilometer

(Tall hentet fra STS Alperesor).

7 tips for en billig vinterferie:

1.Velg billigere destinasjoner

Når du skal bestille så ta med faktorer som transport, overnatting, matkostnader og heiskort. Mange nordmenn velger å legge vinterferien i svenske skibakker. Selv om det er billigere å feriere i Sverige så hjelper det lite om du må bruke masse penger på å komme deg dit.

I stedet for populære vinterferiesteder, bør du vurdere mindre turistområder hvor prisene kan være lavere. Blant de billigste skidestinasjoner i Europa finner vi Østerrike og Tsjekkia mens mer luksuriøse destinasjoner som Frankrike og Sveits ofte er dyrere. Se på alternative destinasjoner og sammenlign priser.

2. Planlegg på forhånd og bestill tidlig

Prisen på din skiferie er avhengig av flere faktorer, inkludert beliggenhet, standard, løypekvalitet og populariteten til destinasjonen. Jo tidligere du bestiller vinterferien, desto mer sannsynlig er det at du finner tilbud og rabatter på flyreiser og overnatting.

3. Utnytt bonus og rabatter til gratis overnatting og flyreiser

Kanskje har du spart opp bonus på kredittkort eller har rabatt på hotell gjennom jobben? Se om du kan ta ut bonusnetter på hotell eller bruke poeng til å ta ut billigere flyreiser. På denne måten kan du få ned prisen på vinterferien med flere tusen kroner, alt ettersom hvor mye poeng du har å ta ut.

4.Sørg for at reiseforsikring er i orden 

Det skjer mange ulykker i skibakken, sørg for at du og ditt reisefølge har full dekning på reiseforsikringen før dere drar. Om du ikke har en helårs reiseforsikring så kan du velge å betale vinterferien med et kredittkort med reiseforsikring. Uten reiseforsikring kan skiferien bli en dyr historie om ulykken først er ute.

5. Lag mat selv 

Velg overnatting med kokemuligheter og ta med matpakke i bakken. Spis middag som du lager selv. En enkel måte å få ned kostnaden på vinterferien er å unngå dyr utemat. Ta med sekk, termos, sitteunderlag og matboks så du enkelt kan ta med maten på tur.

6. Lån gratis utstyr 

Skiutstyr er dyrt – se om du har mulighet å låne av venner og familie eller sjekk muligheter som Bua.io som er en av flere organisasjoner som tilbyr gratis eller rimelig skiutstyr til barn og unge.

7. Bruk bymarka og naturen rundt deg

Har du ikke råd til å reise bort? Det er mye du kan gjøre i nærmiljøet som ikke behøver å koste så mye. Ta med barna til skogen, tenn bål og grill pølser. Bruk skøytebanen i nærmiljøet, bygg snøhytte i hagen. Det er bare fantasien som sier stopp.