Sjokktall for november: Forbruksgjelden har økt med 1,4 milliarder!

visa VISA kredittkort. Foto: Pixabay.

I november var det en økning i forbrukslån på 1,4 mrd. Folks bruk av kredittkortgjeld økte med 0,4 mrd. De unge står for den største prosentvise økningen.

Den samlede forbruksgjelden er i dag på 151,8 mrd. som er en økning på 1,4 mrd. (0,9%) fra forrige måned. Forbrukslån har økt med 1,4 mrd. (1,7%) og utgjør i hovedsak økningen i forbruksgjelden.

Bruk av kredittkort økte med 0,4 mrd. men den rentebærende kredittkortgjelden ble redusert med 0,4 mrd. Betalingskort utgjør 1 mrd. og ligger på samme nivå som forrige måned.

– Økningen i forbrukslån kan skyldes kjøp av litt større kapitalvarer og refinansiering av andre kreditter, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 0,5 mrd. (0,3%). Forbrukslån har økt med 0,5 mrd. (0,6%) og betalingskort har blitt redusert med 0,5 mrd. (33,3%). Kredittkortgjeld har økt med 0,5 mrd. (0,7%).

Den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert med 2,5 mrd. (5,3%), og den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3 mrd. (14,2%) i samme periode.

– Selv om det er en økning i forbrukslån er det positivt å se at den rentebærende kredittkortgjelden synker i en måned hvor det har vært mye salg. Vi håper at denne trenden også fortsetter i desember til tross for julehandelen som står foran oss, sier Karstensen.