Etterlyser «boliglånskrav» på forbrukslån

Illustrasjonsfoto: Eskild E. Fors

Finanstilsynet har nylig foreslått flere innstramminger på boliglån. Derfor mener kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN at de også bør lage forsvarlighetsregler for forbrukslån.

– Innstramningene på boliglån sammenfaller med en eksplosiv vekst i forbruksgjeld. Vi tror ikke at det er tilfeldig at forbrukslånet har økt sammen med innstramningene i boliglån. Vi tror det har vært med på å forsterke veksten i forbrukslån, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til Dagens Næringsliv.

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. FOTO: Thor Nielsen

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. FOTO: Thor Nielsen

Finanstilsynets nye forslag til boliglånskrav innebærer blant annet at kundens samlede gjeld ikke kan overstige fem ganger brutto årsinntekt.

– Når det ikke vurderes forsvarlig med mer enn fem ganger bruttoinntekt i boliglån – hvordan kan det da være forsvarlig med mer enn 0,5 ganger inntekt i forbrukslån som normalt har nær ti ganger høyere rente, spør Reite.

Han mener at forbrukslånet ofte blir de siste dråpene i privatøkonomien som får begeret til å flyte over.

Les også: Nå får du betalt 21.300 kroner for hver million du har i boliglån

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Forbrukerrådet er støttende

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, er enig med Reite i at det må på plass innstramninger også i utlånet av forbrukslån. Han fastslår at nordmenn har firedoblet gjelden siden årtusenskiftet.

– Det går greit fordi lavrenteregimet vi er inne i nå gjør at vi tåler det. Men forbrukslån er fortsatt priset skyhøyt, og hvis vi får en renteendring vil forbrukslånet som ligger på toppen av boliglånet sette mange husholdsøkonomier i fare, sier Jensen.

Nordmenns usikrede gjeld er i dag på rundt 90 milliarder kroner, ifølge Finanstilsynet. Flere av de store aktørene innen forbrukslån har snittrenter på mellom 15 og 18 prosent effektiv rente.

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente