Q-Meieriene innfører ny datomerking på melk

Q-Meieriene vil gjøre sitt for å redusere matsvinnet. Fremst på bildet står Mads Liabø, leder for forbrukerdrevet innovasjon i Q-Meieriene. Til høyre Q-sjefen Bent Myrdahl. Foto: Q-Meieriene

Fra i dag av vil observante melkedrikkere se noe helt nytt på melkekartongene fra Q-Meieriene. Ved siden av datomerkingen vil det nå stå «Best før, men ikke dårlig etter». Målet er å redusere matsvinnet.

Annonse:


 
Den nye datomerkingen er et ledd i å bekjempe matsvinn, opplyser Q-Meieriene i en pressemelding.

Selv om færre oppgir at de kaster melk enn før, mener Tine-utfordreren at det ennå er et langt stykke å gå.

– Vi er på rett vei, men likevel svarer mange at de ofte kaster meieriprodukter. Så vi føler at det er vårt ansvar å gjøre noe med det, sier Q-sjefen Bent Myrdahl.

Nye kartonger fra Q-Meieriene merkes med: «Best før – ikke dårlig etter.»

Han mener at det er viktig at forbrukerne tenker seg om før de kaster mat.

– Vi håper at flere tar i bruk sansene sine før de kaster melken, og derfor ønsker vi å minne forbrukerne på dette med teksten ved siden av datomerkingen, sier Myrdahl.

Les også: En typisk kjernefamilie kaster mat for 29.000 kroner i året

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Vil at andre produsenter skal følge etter

Tidligere har Q-Meieriene innført skrukork og målevindu på melkekartongene, for henholdsvis å bedre holdbarheten og for å se hvor mye melk man til enhver tid har igjen.

– Q-Meieriene ble utfordret av flere for å endre på datomerkingen på melk. At de nå har hørt på oss forbrukere er fantastisk. Best før betyr ikke dårlig etter. Det er derfor viktig at dette står på melkekartongene, sier Mette Nygård Havre, primus motor for folkebevegelsen «Spis opp maten».

Hun håper at flere produsenter gjør som Q-Meieriene.

– Dette er en positiv endring som forhåpentligvis vil føre til mindre svinn. Nå håper jeg at ikke bare melken, men alle meierivarer kan få datomerking som dette, sier Nygård Havre, som til daglig jobber som kommunikasjonssjef i Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR).

Les også: Dette er de økonomiske fordelene med å være gift

Les også: Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Les også: Levere skattemelding på vegne av avdød? Dette bør du vite