70 prosent av nordmenn handler for mye mat i julen

too good to go Undersøkelse viser at 70 prosent av nordmenn handler for mye mat i jul- og nyttårstider. Foto: Too Good To Go.

Too Good To Go har gjennomført en undersøkelse som kartlegger nordmenns vaner rundt matsvinn når det kommer til innkjøpene frem mot jul.

– Undersøkelsen viser at det er noe usikkerhet rundt hvor mye mat den enkelte husstand kaster. Samtidig ønsker de fleste av oss å være bevisste på vårt forbruk, sier norgessjef i Too Good To Go, Johan Ingemarsson.

Halvparten av Norges matsvinn

Undersøkelsen gjort av Norstat på vegne av Too Good To Go, avslører at så mange som halvparten av nordmenn sier at matinnkjøpene før julen ikke er påvirket av økte priser og inflasjon.

– Det kommer også frem i undersøkelsen at over 70 prosent av nordmenn handler inn for mye mat til jul- og nyttårstider, forteller Ingemarsson.

– Dette er i tråd med det tallene alltid har vist, nemlig at vi “safer” litt ekstra rundt ferie- og høytider. Undersøkelsen viser også i varierende grad at vi kaster mer av enkelte typer mat. I julen kaster vi mer grønnsaker, mens ellers i året kaster vi mest brødmat, fortsetter Ingemarsson.

Ifølge tall fra Matvett og Norsus kastes det i Norge spiselig mat tilsvarende 84 kilo per innbygger.

– Hvis vi ser på det store bildet, så vil det målt i antall kilo si at norske husholdninger står for nærmere halvparten av matsvinnet i Norge. Derfor er det viktig å bruke også julen som en mulighet til å redde mer mat, og samtidig spare en slant, sier Ingemarsson, og viser til at 1 av 3 sier de kommer til å kjøpe mindre mat denne julen.

To av tre nordmenn tenker på matsvinn i julen

Samtidig som undersøkelsen viser forskjellige prioriteringer, er det ingen tvil om at flertallet aktivt forsøker å redusere matsvinn i juletiden.

– To av tre nordmenn sier de tenker på matsvinn i julen. Dette er veldig bra. Det gjenspeiler også den veksten vi ser hos oss. Vi har nå over 2 millioner brukere i Norge, og det fortsetter å øke, forteller Ingemarsson.

Mat har stor verdi. I Norge kastes det mat for mer enn 22 milliarder kroner i året.

– I Norge reddet vi i fjor nesten 3 millioner måltider sammen med brukerne våre, og i tillegg fikk vi 350 000 nye brukere også. Vi gleder oss veldig til å se på de fullstendige tallene for 2023, fortsetter han.

Julematen er like god dagen derpå

Restemat er nordmenn gode på. Og julematen er intet unntak når vi skal se på middagsalternativene i dagene etter julaften. Undersøkelsen viser nemlig at 70 prosent av oss lager restemat av julemåltidene.

– Hvert år lager vi et koltbord ut av julematrestene i tre-fire dager etter julaften. Dette er fylt med svenske tradisjoner som kjøttboller, prinskorv, sild, rødbetsalat, Janssons fristelse og selvfølgelig juleskinke. Her går ingenting uspist, sier Ingemarsson.

Videre forteller Ingemarsson at han ydmykt kan avsløre at svensk Julmust er hans guilty pleasure.

5 matreddertips fra Too Good To Go I julen:

  1. Ikke kjøp mer enn du trenger
    Vi kjenner alle frykten for å lage for lite mat når vi skal servere gjester. Derfor er det også enkelt å kjøpe inn litt ekstra, bare for sikkerhetsskyld. Tenk på mengden du selv spiser. 300g kjøtt er ofte mer enn nok til én person, og med julepølse og medisterkaker ved siden av kan vi ofte redusere mengden kjøtt.
  2. Planlegg handlingen din godt
    Det er fort gjort å glemme noe når du er på butikken. Og ofte når vi reiser en ekstra gang, tar vi ofte med oss mer enn nødvendig. Lag en detaljert handleliste i forkant og les gjerne de forskjellige dagligvarers kundeaviser på forhånd. På den måten vet du hvem som har det du er på utkikk etter.
  3. Vær kreativ
    Rester etter julemat kan brukes til så mangt. Kald ribbe kan være godt på brødskiva til frokost, så vel som medisterkaker og julepølse. Pinnekjøtt passer utmerket i indiske eller marokkanske retter, og kanskje til og med i tacoen? Vær kreativ – det er utrolig mye du kan matche sammen. Viktigste er å finne et bruksområde.
  4. Ikke glem fryseren din
    Husk at du kan putte mat i fryseren til en senere anledning. Istedenfor å kaste grønnsakene, kan du fryse dem ned og bruke dem i en suppe senere. Har du lefser til overs? Supert å spare til en dag hvor middagen må gå raskt og det står pølser på menyen. Fryseren er et supert middel for å spare mat fra å gå i søpla. Bare ikke glem den senere – mat har også holdbarhet i fryseren.
  5. Gi gjestene dine rester å ta med hjem
    Hvis du har gjester i julen er dette en super anledning til å sende restene med gjestene hjem. På den måten kan de få glede av den gode maten du har laget dagen etterpå, og mindre mat går til spille.