Pass på verdisakene i påsken!

lommetyv mobil Pass på lommetyver i påaska. Foto: Frende.

– Meteren er borte. Det er gull for lommetyven. Det sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen. Han ber påskeglade nordmenn passe litt ekstra godt på verdisakene i ferien. 

– En fristende jakke i en varmestue, en mobil i lomma eller nye ski uten tilsyn er enkle bytter for en tyv som er glad for at koronarestriksjonene er borte, sier han.  

Skadehopp tirsdag-torsdag i påskeuka  

  • Skityveri øker med 50 prosent  
  • Forsinket bagasje øker med 35 prosent  
  • Mobilskader øker med 25 prosent  
  • Jakketyveri øker med 20 prosent 

Disse påskedagene bør du passe ekstra på

Frende har satt sammen tall fra de fem siste påskeukene og sammenlignet med skadetallene fra de tre ukene før høytiden. Koronaårene 2020 og 2021 er holdt utenfor regnestykket. 

– Det er noen dager i påskeuka der antallet reiseskader fyker i været. Onsdagen er det hele 45 prosent flere reiseskader enn snittet, mens tirsdag og torsdag har et hopp på 15 prosent, sier han. 

Ski er spesielt attraktive for tyver

– Det er en 50 prosent økning i antallet skityverier disse tre påskedagene, sier skadesjef Lassen. 

Han har noen enkle og smarte grep for å stoppe tyven. 

– Ha skiene låst inn når du ikke bruker dem og ikke la dem stå ubevoktet utenfor varmestua. Et enkelt triks er å sette sammen ulike ski. Jeg har aldri hørt om at noen har stjålet et ulikt par, sier han. 

Skilås er et annet alternativ som mange tar i bruk for å sikre seg. 

Lås inn skiene

Det kan være hjelp å få fra forsikringen hvis skiene blir stjålet, for eksempel når du spiser lunsj. Men hvis du har latt dem stå ubevoktet over tid, for eksempel over natten, kan det bli vanskeligere. 

– Jeg tar alltid med meg skiene inn på hytta når jeg er ferdig for dagen, sier skadesjefen til Frende. 

Andre typiske påskeskader

– Før korona var forsinket bagasje en klassiker og den forventer vi øker igjen i år. De tre nevnte dagene øker antallet med forsinket bagasje med 35 prosent, sett opp mot snittallene, sier Petter Lassen. 

Statistikken fra Frende viser at mobilskader er neste på listen. 

– De øker med 25 prosent. Mange knuses i skibakken eller på utenlandsreise, eller blir stjålet. Jakketyveri er neste på listen med en økning på 20 prosent disse påskedagene. Både dyre mobiler og jakker er lette å selge videre, så pass på litt ekstra, sier Petter Lassen i Frende Forsikring.