La ikke påsketuren ende i tragedie

tryg Påskeferien kan bli dyr om hunden ikke er forsikret. Foto: Tryg Forsikring.

Påsken er høysesong for kuttskader på hunder og hvert år blir mange firbeinte turkamerater skadet i skiløypene i påskeferien. Skadene skjer ofte på grunn av fjellski med stålkanter og er noen ganger alvorlige.

– Hvert år ser vi tilfeller av hunder som er skadet i skisporet, og det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden. Hyppigst er kutting av akillessenen, en skade som krever langvarig rekonvalesens, og høy grad av kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadde beinet, sier Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen, som er tilknyttet Tryg Forsikring.

Mange hundeeiere har hundeforsikring og forsikringsbransjen merker også ekstra pågang rundt påskeferien.

– Vi pleier å ha flere henvendelser enn normalt da, hvor hunden har skadet skadet seg i skiløypene. Fjellski med stålkanter er gjerne synderen når det kommer til kuttskader, og vi oppfordrer hundeeiere til å lære seg førstehjelp, og ha med førstehjelpsutstyr i sekken når hunden er med på skituren , sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Stikkskader fra stav

Dyresykehuset og veterinær Kvinge har førstehånds kjennskap til hvor stor skade ulykker i skiløypa kan medføre for hunder. Og det er ikke bare ski med skarpe kanter som utgjør en risiko.

– Vi ser også stikkskader fra stav, som oftest inn til brysthule eller bukhule, som alltid er alvorlig. Andre skader er kuttskader på lemmer fra skaresnø. Frostskader ser jeg lite av, men jeg har hørt fra kollegaer andre steder som ser dette hyppigere. Særlig utsatt er pung på hannhunder og jur på tisper, sier veterinær Kvinge.

Behandling kan bli dyrt

Skulle ulykken være ute kan det bli kostbart å behandle en skadet hund. Er det akutt og utenfor åpningstid er det ikke uvanlig at behandlinger koster fra 15.000 kroner og oppover.

– Ved alvorlige tilfeller kan beløpet komme over 75000 kroner. Derfor anbefaler jeg på det aller sterkeste at dyreeiere forsikrer dyrene sine, sier veterinæren.

Dette bør du ha i tursekken

Planlegger du å ta med hunden på skitur i påsken bør du vurdere å bruke fjellski uten stålkanter, eventuelt fjellski med stålkant kun på midten av skiene. Et annet alternativ er å få slipt ned stålkantene på skiene.

– Skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner. Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt, sier Kvinge.

Han anbefaler alle hundeeiere å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks i tursekken i påskeferien.

– Har ulykken skjedd, men du er usikker eller ser at hunden blør, bør du uansett ta kontakt med veterinær så snart det lar seg gjøre, sier han.