OBOS-prisene ned 1,1 prosent i Oslo

obos Symra terrasse borettslag på Lambertseter i Oslo. Foto: Jiri Havran.

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 1,1 prosent fra august til september. På landsbasis gikk prisene ned 1,4 prosent.

–  Vanlig sesongmønster er at prisene faller i september. Fallet i år var litt mindre enn snittet for september de siste ti årene. På bakgrunn av renteøkningene og de svake tallene for august, da OBOS-prisene falt 2,2 prosent i Oslo, ventet vi at prisene i september ville falle noe mer enn de faktisk gjorde, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

  • I snitt har prisene i Oslo falt med 1,3 prosent i september de ti siste årene.
  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo falt med 1,0 prosent.
  • På landsbasis har prisene falt 2,2 prosent de tolv siste månedene.
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 77 771 kroner i Oslo i august, og 66 426 kroner på landsbasis.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Lavere aktivitet 

Det ble omsatt 12 prosent færre OBOS-boliger i Oslo i september i år enn i september 2022.  Vi må tilbake til 2018 for å finne færre omsetninger i september.

Monsvold mener dette, sammen med tallene for bruk av forkjøpsretten, tyder på at markedet har roet seg ned. Andelen som brukte forkjøpsretten i Oslo i september i år (21,1 prosent) var lavere enn i august i år (25,6 prosent) og i september i 2022 (24,4 prosent). Omsetningstiden har økt, men er fortsatt moderat.

Venter prisnedgang i høst  

– Vi tror renteøkningene i august og i september vil føre til lavere boligpriser de kommende månedene. I tillegg er det signaler fra Norges Bank om at det kan bli enda en renteheving før årets slutt. Antallet usolgte boliger har også økt en god del. Det er kjøpers marked om dagen. Det taler for at vi sannsynligvis får en svakere prisutvikling på boliger enn normalt resten av året, sier Monsvold.

Samtidig holder arbeidsmarkedet seg stramt og det er utsikter til bra lønnsvekst. Det er med på å dempe prisfallet.

Svikt i boligforsyningen 

Monsvold mener det er svært bekymringsfullt at boligbyggingen nærmest har stoppet opp, og mener det vil gjøre vondt verre for boligforsyningen om Norges Bank hever renta ytterligere i år.

– Renteoppgang, usikkerhet blant kjøperne og høye byggekostnader har bidratt til at igangsettingen av nye boliger snart er nede på halvparten av hva den bør være i forhold til forventet behov framover. Det blir dermed ferdigstilt svært få boliger de neste årene. Det vil gjøre det enda vanskeligere for mange å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo og andre pressområder. Det er uheldig for den enkelte, men kan også gjøre det vanskelig å rekruttere nødvendig arbeidskraft fordi mange ikke har råd til å bo i disse områdene.

Administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, Hans Anders Skjølberg, er ikke overrasket over at prisene gikk ned i september.

– Men nedgangen er mindre enn forventet. Markedet er klart prissensitivt, men det er kjøpere der ute og vi har hatt noen gode budrunder. I sum er det kjøpers marked, men med store lokale variasjoner.